Glas Javnosti

ODGOVOR KOJI SVI IŠČEKUJU: Šta Srbija duguje Rio Tintu?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Advokatska kancelarija Radić zatražila je od Ministarstva rudarstva i energetike da odgovori koje obaveze je Srbija preuzela u vezi sa projektom "Rio Tinta".

Ova kancelarija traži i da se odgovori kojim aktima su utvrđene te obaveze Srbije prema stranim partnerima i na koji način je predviđeno rešavanje eventualnih sporova u vezi tog projekta.

Pozivajući se na član 15. stav 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Advokatska kancelarija Milenka Radića zahteva od Ministarstva da dostavi informacije, kopije dokumenata i da po potrebi, omogući uvid u spise u vezi ta tri zahteva.

U saopštenju prosleđenom medijima, kancelarija advokata Radića podsetila je na izjavu premijerke Ane Brnabić da je sa "Rio Tintom" potpisan samo sporazum o saradnji, da "Rio Tinto" od Srbije nije dobio ni dozvolu ni rešenje za eksploataciju, a da će odluka biti doneta tek kada bude urađena studija o uticaju na životnu sredinu, uz napomenu da, ako iskopavanja bude, lanac ostaje u Srbiji i da se litijum ne izvozi.

Navedena je i izjava generalne direktorke Kompanije "Rio Sava ekplorejšn" Vesne Prodanović da je već uloženo 250 miliona dolara u taj projekat, da će biti uloženo još 200 miliona i da bi izgradnja rudnika trebalo da počne sledeće 2022. godine, a da bude završena 2026. godine.

Kancelarija Radić podseća i na tvrdnju predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom protesta u vezi projekta "Rio Tinto, citirajući njegovu izjavu: "Nisam ja to potpisao nego oni. I šta sad, moramo da platimo 100 milijardi odštete".

Citirana je i Vučićeva napomena: "Nećemo dozvoliti nikakvo bušenje oko litijuma dok se ne napravi velika fabrika za baterije za automobile i autobuse" i da će rudna renta biti pet odsto, kao i da ništa neće biti potpisano "dok ne vidimo šta je dobro za Srbiju".

Kancelarija odgovore od ministarstva zahteva uz ocenu da je reč o "nejasnoj situaciji, a uz posebno uvažavanje stručnosti, položaja i angažovanja Zorane Mihajlović, kojoj je poznat ceo projekat još od 2004. godine"

Polazeći od zakonskih ovlašćenja Državnog pravobranilaštva u ostvarivanju i zaštiti imovinskih prava i interesa države kroz zastupanje i savetovanje, Kancelarija Radić traži i odgovor "da li je Državno pravobranilaštvo učestvovalo u savetovanju, pregovaranju, pravljenju i potpisivanju akata vezanih za Projekat Rio Tinto od 2004 do danas" i "ako nije, zašto nije?".
















SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR