Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO! Srbija nema nikakve obaveze prema Rio Tintu ako odustane od rudnika litijuma, OVO PIŠE U MEMORANDUMU! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije potpisala je 2017. godine memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto, kojim je izrazila spremnost da obezbedi sve neophodne dozvole za rudnike i preradu ruda litijuma.

Podzemni rudnik još nije dobio dozvolu, čeka se procena uticaja na životnu sredinu, a predstavnici vlasti su obećali da će lokalno stanovništvo na referendumu odlučiti da li želi rudnik ili ne.

Vlada Srbijr potpisala je memorandum o razumevanju sa kompanijom Rio Tinto Minerals Development Limited i Rio Sava Exploration doo Beograd.

U memorandumu, koji nije obavezujući, ali koji pokazuje nameru vlasti da sarađuje sa Rio Tintom i da toj kompaniji omogući eksploataciju litijuma u Srbiji, ističe se da su se strane dogovorile oko toga da će obrazovati zajedničku radnu grupu koja bi implementirala i nadgledala ključne aspekte projeka Jadar.

Bez ikakvih obaveza

Vlada Srbije, takođe, istakla je da je spremna da preduzme mere radi osiguranja efektivne i efikasne koordinacije između različitih organa i institucija u vezi sa postupkom izdavanja dozvola za rudnike i preradu ruda.

U nameri da sprovede odluke o otvaranju rudnika, u javnosti se pronose informacije da će Srbija, ukoliko odustane od ovakvog projekta, biti u obavezi da plati milionsku odštetu. 

Da to nije tačno "Glas javnosti" ekskluzivno donosi dokument u kome se jasno vidi da Srbija nema nikakvu obavezu  i da raskid ne stvara nikakve obaveze.

U Memorandumu stoji da u slučaju nestanka razlika tokom realizacije ovog memoranduma, strane će nastojati da ih rešavaju putem konsultacija i pregovora. U članu 5. stoji da Memorandum stupa na snagu od datuma njegovog potpisivanja. Bilo koja Strana može raskinuti Memorandum obaveštenja o raskidu drugoj Strani. Memorandum će se smatrati raskinutim istekom 8 dana od dana prijema takvog pisanog obaveštenja. Ovakav raskid ne stvara obaveze ni jedne od Strana prema drugoj.

Merodavno na srpskom

Potvrđujući napred navedeno, Vlada, Rio Tinto Minerals Development Limited i Rio Sava, preko svojih ovlašćenja zastupnika, potpisuju Memorandu o razumevanju u četiri originalna primerka na srpskom i engleskom jeziku. U slučaju nastanka razlika u tumačenju ili primeni ovog Memoranduma merodavan je tekst na srpskom jeziku.

Ovaj Memorandum je sačinjem 24. jula 2017. godine, a poptšisnici su Aleksandar Antić, tadašnji ministar rudarstva i energetike, Ričard Džon Brus Stori ispred Rio Sava Exploration i Simon Trot za Rio Tinto Minerals Development Limitied.

memorandum 

Protiv rudnika su meštani u dolini reke Jadar okupljeni u lokalna udruženja, deo opozicije i ekološke organizacije. Protiv su i pojedini predstavnici stručne javnosti - među njima akademici Srpske akademije nauka i umetnosti i univerzitetski profesori i pojedine javne ličnosti, sportisti, glumci...

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR