Glas Javnosti

OPREZ! NOVI RADAR NA PUTEVIMA: Beleži više prekršaja odjednom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Novi radar koji se po prvi put koristi na srpskim putevima i koji dokumentuje prekoračenje dozvoljene brzine, ali i druge prekršaje, odnedavno se nalazi u upotrebi.

Reč je o modernom uređaju, znatno naprednijem od onih koje je policija do sada koristila i koji, kako je za jedn portal objasnio Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije, može istovremeno meriti brzinu kretanja čak pet vozila!

„Novi radar se naziva DUAL radar jer emituje dva radarska snopa – jedan radarski snop koji tačno određuje brzinu kretanja vozila i drugi koji služi kao kontrolni, da iskontroliše tu brzinu i da odredi tačnu lokaciju vozila s obzirom na to da ima mogućnost da istovremeno meri brzinu pet saobraćajnih traka. Zato su bitna ta dva radarska snopa, kako bi se utvrdila tačna brzina i kojom tačno saobraćajnom trakom ide vozilo“, rekao je Vida


Prekršaji koje beleži ovaj uređaj odnose se na prekoračenje dozvoljene brzine. Međutim, to nije njegova jedina mogućnost,

„Mi smo i u prethodnom periodu tokom korišćenja dokumentovali prekršaj nepropuštanja pešaka kada se uoči da vozilo koje je prekoračilo brzinu kretanja prelazi preko pešačkog prelaza na kom ima pešaka, a čak se desilo i da dokumentujemo prekršaje nepropisnog preticanja“, objašnjava službenik MUP.

Tehničke mogućnosti ovog uređaja znatno su bolje od onih koje je saobraćajna policija do sada koristila i koji su mogli meriti isključivo brzinu kretanja jednog vozila.

„Uređaj koji najčešće koristi saobraćajna policija je TLaser III koji meri brzinu kretanja ali isključivo jednog vozila, tako što se radarski snop usmeri ka jednom vozilu i određuje se njegova brzina. Sa druge strane, novi uređaj se postavi pored kolovoza, odrede se parametri same lokacije odnosno saobraćajnice kojom se kreću vozila i on istovremeno dokumentuje prekršaje prekoračenje brzine u pet saobraćajnih traka, nezavisno u kom smeru se kreću vozila. U odnosu na one koji su do sada korišćeni, ovaj radar može znatno više prekršaja zabeležiti i ukoliko na primer dva ili više vozila istovremeno krše propisanu brzinu, on sve te prekršaje dokumentuje“, kaže Vida.

On objašnjava da se novi radar može koristiti na dva načina – uz pomoć tronošca ili postavljanjem u posebne stubove i kućišta koji se nalaze pored kolovoza tako da se koristi kao stacionarni sistem za automatsko detektovanje prekršaja.

Da li će kazne stizati na adresu?

Najveći broj prekršaja koji se dokumentuje ovim radarom će biti naknadno procesuirani pozivanjem vlasnika da se izjasni ko je kritičnom prilikom upravljao vozilom.

„Ali mi radimo i na način da se postavi patrola malo niže uz saobraćajnicu i kada se utvrdi da je određeno vozilo izvršilo prekršaj prekoračenje dozvoljene brzine kretanja, patrola to vozilo se zaustavlja“, pojašnjava policajac.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR