Glas Javnosti

NESTALI: Moguća MASOVNA GROBNICA O KOJOJ SE GODINAMA ĆUTI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice o kojoj se godinama ćuti i koja se ne pretražuje, kaže Veljko Odalović.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da ako prištinska strana pokaže spremnost da implementira potpisano u oblasti nestalih lica, ući ćemo u nastavak porcesa veoma brzo. To znači da će otpočeti rad na terenu, pretraga i provera lokacija.

U Briselu je pre nekoliko dana postignut dogovor Beograda i Prištine o nestalima.

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da je dogovorena deblokada procesa, što je od izuzetnog značaja.


Ističe da je Kurti blokirao proces pre dve godine u Briselu. "Ako na prištinskoj strani bude spremnost da ono što je potpisala implementira, vrlo brzo ući ćemo u nastavak procesa i krenuti da radimo na terenu, da pretražujemo lokacije na kojima će se, prema informacijama koje pominje i Priština, izvršiti provere", rekao je Odalović.

"Imamo informacije o mogućoj lokaciji masovne grobnice a da se o njoj godinama ćuti, ona se ne pretražuje. To je važna stvar celog ovog procesa", podvukao je Odalović.

Drugo je, navodi, formiranje zajedničke komisije, EU bi trebalo da bude na čelu, sa predstavnicima Beograda i Prištine i Međunarodnim komitetom crvenog krsta, koji inače predsedava radnom grupom za nestala lica.

"I da i to bude nešto što će biti dodatna podrška, jer nam vetar u leđa treba, zbog ogromnog broja arhiva koji su izneli međunarodni predstavnici koji su bili u različitim misijama, da budu dostupni Prištini i Beogradu, da u njihovim pretragama vidimo da li imamo informacije o potencijalnim lokacijama", kaže predsedik Komisije za nestala lica.


Napominje i da porodice ovde imaju značajniju ulogu.

"Predsednik Vučić je u Briselu rekao da nam treba 24 sata od prijave lokacije, o postojanju grobnice – mi ćemo biti na lokaciji. Pozvaćemo Prištinu da bude zajedno sa nama, da uradimo to transparentno, ali to tražimo i od Prištine, to je elementarna stvar zbog pristupa", zaključio je Odalović.

Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR