Glas Javnosti

VUČIĆ I KURTI U BRISELU: Usvajanje deklaracije o nestalima, na stolu i ZSO, tablice i energetika

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti sastaju se danas u Briselu, a gotovo je izvesno da će na tom sastanku biti usvojena deklaracija o nestalima.

Kako je zvanično potvrđeno, na dnevnom redu naći će se i prvi Nacrt statuta Zajednice srpskih opština, a prema saznanjima biće reči o tablicama i energetici.

Ovo će biti prvi sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija nakon dogovora o Aneksu Sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova, koji je postignut u Ohridu. Iako je velika verovatnoća da i danas bude postignut novi dogovor, atmosfera uoči sastanka zabrinjava.

Srbija se oštro protivila prihvatanju aplikacije o prijemu Kosova u Savet Evrope, Priština je protivno volji Srba sa severa Kosova održala izbore sa izaznošću koja je jedva prešla tri odsto, a na nedavnoj sednici Saveta bezbednosti UN ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i kosovska ministarka Donika Gervala-Švarc razmenili su oštre optužbe.

Deklaracija o nestalima – prihvatanje ili potpisivanje

Uprkos tome, u EU očekuju da će biti usvojena Deklaracija o nestalima, koju su usaglasili šefovi pregovarčkih timova Beograda i Prištine, i to će, kako je zvanično najavljeno, biti prva tačka dnevnog reda. Za sada nije jasno kako će ta deklaracija biti usvojena.





Izvori navode da iako je taj dokument najmanje sporan, malo je verovatno da će Vučić da ga potpiše. Nije isključeno da će Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, kao i u salučaju postignutih sporazuma, ponovo izjaviti da su se dve strane saglasile oko deklaracije ili će izaći zajedno na konferenciju za novinare i potvrditi da su se složili.

Rasprava o Nacrtu statuta ZSO

Posle usvajanje deklaracije uslediće prezentacija i rasprava o prvom Nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, posle čega će se razgovarati o aktuelnim pitanjima.

Spekuliše se da će u tom “bloku” biti reči o tablicama, kao i da će srpska strana izneti novi predlog za rešenje tog problema. Takođe, Vučić i Kurti bi trebalo da razgovaraju i o energetici i nije isključeno da će uprkos svemu biti pomaka u toj oblasti.


“Međutim, imajući u vidu atmosferu i međusobne odnose, sve lako može i da propadne”, kaže izvor.

I dok je usvajanje deklaracije o nestalima gotovo izvesno, malo ko veruje da će biti dogovora oko Nacrta statuta ZSO.

Glas javnosti/Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR