Glas Javnosti

NEMCI SE OBEZBEDILI: Popunjeno više od 90% nemačkih skladišta gasa uprkos prekidu ruskog snabdevanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemačka skladišta prirodnog gasa su popunjena više od 90% uprkos tome što je Rusija prekinula isporuke preko glavnog gasovoda, saopštile su tamošnje vlasti.

Šef regulatora mreže, Klaus Miler napisao je na Tviteru da je u skladištu gasa ispunjen još jedan cilj što otvara prostor za upravljanje u svim potencijalnim vanrednim situacijama. Uprkos tome, dodao je da je neophodno štedeti gas, piše portal Ekapija.

Nemačka je naložila da skladište bude 75% popunjeno do 1. septembra i podigla ciljeve za oktobar i novembar na 85, odnosno 95%, sa ranijih 80 i 90%.



Cilj za novembar je otprilike jednak količini gasa koju je Nemačka koristila u januaru i februaru ove godine, kada su temperature bile relativno blage.

Nemačka vlada je pooštrila uslove za skladištenje u julu nakon što je ruski državni naftni gigant Gasprom počeo da smanjuje snabdevanje putem Severnog toka 1, što je doprinelo rastu cena gasa. Od kraja avgusta Rusija je potpuno obustavila dotok gasa.

Iako je ruska strana navela da je uzrok tehničke prirode, nemački zvaničnici to odbacuju i navode da je reč o političkoj odluci u jeku tenzija zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija je ranije činila nešto više od trećine nemačkih zaliha gasa.



Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da je ta zemlja u dobroj poziciji da prebrodi zimu sa dovoljno energije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR