Glas Javnosti

STRANCI LAKŠE DO POSLA: Nemačka uvodi "zelenu kartu"

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nemačka vlada uvodi svojevrsnu "zelenu kartu" kojom namerava da ublaži golemu nestašicu radne snage. Kako piše Deutsche Welle, takozvana "Chancenkarte" ili "karta prilike" u slobodnom prijevodu predstavljena je javnosti ove sedmice.

Ministar rada Hubertus Heil pojasnio je da će "karta prilike" ponuditi strancima mogućnost da dođu u Nemačku kako bi potražili posao, čak i ako nemaju prethodnu ponudu nekog nemačkog poslodavca.
No, moraju ispunjavati barem tri od četiri kriterijuma. To su posedovanje fakultetske diplome ili stručne kvalifikacije, radno iskustvo od najmanje tri godine, znanje jezika ili prethodno boravište u Nemačkoj te da su mlađi od 35 godina.

Time je nemački model daleko jednostavniji od na primer kanadskog bodovnog sistema za "zelenu kartu". Kako je pojasnio Heil, broj "karti prilika" biće ograničen, a vlada će svake godine odobravati određen broj, zavisno od potreba tržišta rada, preneo je Poslovni.hr.
Da bi ovaj sistem mogao pomoći nemačkim poslodavcima smatra i Sowmya Thyagarajan, Indijka koja je 2016. došla u Hamburg kako bi dovršila svoj doktorat iz zrakoplovnog inženjerstva.
Danas je direktorka sopstvene kompanije Foviatech koja se bavi softverom za sektor prevoza i zdravstvene zaštite.


- Mislim da ovaj sistem može biti vrlo dobra prilika da stranci dođu ovdje da rade. Posebno zato jer se smanjuje populacija mladih u Nemačkoj - kaže Thyagarajan.
Kaže kako trenutno njena kompanija pri zapošljavanju daje prednost državljanima Nemačke i članica Evropske unije, jednostavno zato jer je "papirologija" pri zapošljavanju državljana trećih država prevelika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR