Glas Javnosti

NEMAČKA TRAŽI REŠENJE: Nuklearke ostaviti na mreži do aprila 2023.

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nemački ministar privrede Robert Habek (Zeleni) pristao je da se dve od tri atomske centrale, koliko ih je još u pogonu u Nemačkoj, do aprila sledeće godine ostave "u rezervi", tj. da ponovo budu puštene u pogon u slučaju da se situacija sa snabdevanjem električnom energijom tokom zime pogorša.

Podaci pokazuju sve veću važnost obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji električne energije. U prvoj polovini ove godine, obnovljivi izvori pokrivali su 49% ukupne potrošnje električne energije u Nemačkoj.
Gas i ugalj – problematični izvori električne energije
Istovremeno je u termoelektranama na gas u prvom tromesečju 2022. još uvek proizvedeno 13% električne energije. To je 3% manje nego prošle godine, a cilj nemačke vlade je dalje smanjenje tog procenta. U junu je udeo gasa smanjen na 9,8% ukupne proizvodnje električne energije, ali je pitanje da li će biti moguće nastaviti taj trend i u zimskim mesecima.


Lignit i kameni ugalj takođe ostaju važni faktori u nemačkoj proizvodnji električne energije. Njihov udeo u proizvodnji električne energije trenutno iznosi oko 30%. Početkom avgusta prekinut je uvoz uglja iz Rusije.
Ugalj je doduše može mnogo lakše da se nadoknadi nego što je to slučaj sa gasom, ali bi novi lanci snabdevanja, kako smatraju stručnjaci iz banke Varburg, najpre trebalo da budu stabilizovani, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da će nemačke potrebe za ugljem da rastu: "Na kraju će nuklearna energija, koja verovatno više neće biti dostupna u Nemačkoj od sledeće godine, morati da bude zamenjena ugljem", predviđaju stručnjaci banke Varburg.
Ugalj će i dalje igrati važnu ulogu, pogotovo ako se uzme u obzir predviđena povećana potražnja za električnom energijom, između ostalog, i zbog naglog povećanja broja automobila na električni pogon, prenosi Dojče Vele.


Ponovno aktiviranje atomskih centrala i elektrana na ugalj
Politika je i tu reagovala i ponovo su aktivirane dve termoelektrane na ugalj. U planu je aktiviranje i dodatnih elektrana koje su, prema planovima vlada o odustajanju od uglja kao izvora energije, već bile isključene sa mreže. I aktiviranje tih elektrana, kao i dve atomske centrale, za sada je ograničeno do aprila sledeće godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR