Glas Javnosti

NEAKTIVIRANA GRANATA iz Drugog svetskog rata otkopana na ulazu u Smederevsku tvrđavu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pretpostavlja se da je granata ostatak 500 do 800 vagona municije Vojske Kraljevine Jugoslavije. Na ovom terenu i ranije su pronalaženi slični primerci.

Ekipa specijalne jedinice tima za uništavanje neeksplodiralih ubojitih sredstava uklonila je u Smederevu artiljerijsku granatu zaostalu iz Drugog svetskog rata.

Granatu su pronašli radnici koji otkopavaju ostatke nekadašnje Varoške kapije i Smederevske tvrđave- naveli su iz MUP-a.

Zaplenjenu municiju i gorivo su posle aprilskog upada u Jugoslaviju nacističke nemačke snage uskladištile u tvrđavi u Smederevu gde se 5. juna 1941. godine u podne dogodila eksplozija kojom je većina tog materijala uništena.

 Iako su svedoci tvrdili da su se pre eksplozije čuli pucnji, ona nije zvanično razjašnjena, a računa se da je od nje poginulo između nekoliko stotina i 2.500 ljudi.

 Nagađa se da je eksploziju izazvao odbačeni opušak nemačkog vojnika, zatim da ju je izazvao engleski avion koji je nadleteo Smederevo ili da su je izazvale patriote.

Još jedna od teorija je da je za to odgovoran sovjetski agent Mustafa Golubić koji je uhapšen dva dana kasnije u Beogradu.

Eksplozija je ostavila krater širine 50 metara i dubine devet metara i oštetila, a i uništila brojne kuće širom Smedereva.

Prozorska stakla su popucala u naseljima oko Smedereva, a podrhtavanje tla se osetilo u Velikoj Plani, Beloj Crkvi, Vršcu i Beogradu.

Spomenik žrtvama eksplozije u Smederevu podignut 1973. godine.

 

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR