Glas Javnosti

RAME UZ RAME SA HITLEROM SE BORILA CELA EVROPSKA UNIJA: Kako su NACISTI i Evropa JURIŠALI na SSSR

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Da li znate da su gotovo sve zemlje današnje Evropske unije se borile sa Hitlerom protiv SSSR-a?

Čak i ako znate, ili možete da pretpostavite, većinu zemalja koje su bile na strani Hitlera – sve je mnogo ružnije i gore nego što možete i da pretpostavite. Evo samo nekih podataka koja je prikupio ruski istoričar i pisac Aleksandar Širokorad.

Mađarska je 27. juna 1941. godine, zajedno sa Nemačkom, objavila rat SSSR-u. Potom su to učinile – Finska, Slovačka, Hrvatska i Italija.

Do početka 1942. godine , na Istočnom frontu je ratovalo šest mađarskih brigada i više manjih jedinica sa ukupno 40.000 vojnika i oficira.

Polovinom 1942. u pomoć Vermahtu je stigla Mađarska armija sa 206.000 vojnika. Čak su ih i Nemci smatrali sadistima.

U januaru 1943. su u poznatoj Ostrogožsko-Rosošanskoj operaciji Crvene armije bile razbijene i Mađarska i Osma italijanska armija sa svoje četiri divizije.Mađari i Italijani su u toj operaciji imali 52.00 poginulih i 71.000 zarobljenih, a Crvena armija samo . 4.500 mrtvih.

Zapad samo Hitlera i njegove smatra „lošim momcima“, a sve evropske režime koji su od 1941. do 1945. ratovali na nemačkoj strani protiv SSSR – belim i dobrim. Čak se plasira nemoguće: da su se branili od „sovjetske agresije“. Uprkos tome što SSSR 1941. i da je hteo, ni na koji način nije mogao ugrožavati ni Slovačku, ni Mađarsku, ni Hrvatsku ni Italiju.
Sve je bilo obrnuto.

„Hrvatski korpus“ je ratovao oko Azovskog mora i pod Staljingradom. Od avgusta 1942. do agvusta 1943. na Krimu je bilo više rumunskih nego nemačkih vojnika. Finci su držali polovinu obruča u kojem je u Drugom svetskom ratu bio Lenjingrad.

Drevni ruski grad Novgorod su pod okupacijom držali Španci i Nemci. Grad je do avgusta 1942. uglavnom kontrolisala španska Plava divizija. Od 2.400 građevina u Novgorodu je ostalo čitavo samo 40. Španci su potpuno opljačkali desetak novgorodskih pravoslavnih crkava i gradski muzej iz kojeg su odvezli celu njegovu biblioteku.

Jedan španski oficir je bio počeo da traži novac od `gradonačelnika` Novgoroda kojeg su postavili Nemci. Znajući ko ga je postavio, on je Španca udario nogom u zadnjicu, a ovaj je potegao pištolj i ispraznio šaržer. Nemci su sve nemo posmatrali.

Pominjana španska Plava divizija imala je u julu 1941. godine 18.693 vojnika. A na Istočnom frontu je ratovalo preko 50.000 Španaca.
Već ujesen 1941. u Finsku je, da bi ratovali protiv SSSR, stiglo 12.000 Šveđana. Stigli su čak i do Kavkaza. A da nisu bili nikakvi dobrovoljci, svedoči i činjenica da ih je 7. oktobra 1941. posetio švedski princ prestolonaslednik Gustav-Adolf. Švedska je železnu rudu i opremu isporučivala Nemačkoj u takvim količinama da postoje procene da se Hitler bez njih, i francuskih isporuka, ne bi održao ni do polovine 1942.

Povrh svega, u julu 1941. je više od 13.000 francuskih dobrovoljaca tražilo da ide na Istočni front. Kroz nekoliko nedelja već ih je bilo nekoliko desetina hiljada.

Hitler nije dozvolio da svi idu pod komandom Vermahta u rat protiv Rusa i SSSR. Nije želeo da `francuska armija`, čak ni pod njegovom komandom Nimalo slučajno, ti Francuzi su svoju prvu borbu imali na Borodinskom polju u oktobru 1941.
Francuzi su, zapravo, ratovali i kao Francuska legija i u sastavu desetina čisto nemačkih i francuskih jedinica pod komandom Hitlerovih maršala i generala. Francuska divizija „Šarlemanj“ počinila je strašne zločine na teritoriji današnje Belorusije i to – 1944. godine.

Francuzi su poslednju borbu imali u maju 1945. godine, u neposrednoj blizini Hitlerove berlinske Rajhskancelarije. Hitler je od Francuske 1940. dobio 5000 tenkova, 3000 aviona, 5.000 parnih vozova, 4000 aviona, 52.000 kamiona, 10.000 avionskih motora. Francuski srednji tenk „Somua“ stigao je i do Moskve, i do Sevastopolja, i do Bresta. Crvena armija je u Drugom svetskom ratu zarobila 23.000 Francuza koji su ratovali u sastavu Vermahta.

Ništa bolja nije bila ni Poljska koja se sve do danas prodaje za jednu od najvećih žrtava Drugog svetskog rata. Do 600.000 Poljaka ratovalo je na strani Hitlera. Mnogi od njih u sastavu SS! Među njima i Jozef Tusk, deda aktuelnog predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska. U Varšavi se tvrdi da su Nemci Poljake prisiljavali da ratuju za njih, ali je istorijska istina su u SS jedinice primani isključivo dobrovoljci. Protiv Crvene armije borila i Armija Krajova (300-350 hiljada vojnika).

Grci traže od nemačke ratnu odštetu od 300 milijardi evra. Sledeći njihov primer, Rusija bi imala puno pravo da traži reparacije od Francuske, Poljske, Hrvatske, Italije, Švedske i Slovačke. Jer Grci nisu imali ni svoj Staljingrad, ni Novgorod, ni Sevastopolj.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR