Glas Javnosti

Da li je bila u pitanju sreća, mačja intuicija ili nešto treće? Mornarske priče o mački koja je preživela tri brodoloma

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ipak, legende govore da je "Nepotopivi Sem" uspeo da preživi tri brodoloma tokom Drugog svetskog rata.

Drugi svetski rat je iza sebe ostavio mnoge priče, međutim, ono što malobrojni znaju jeste da su vojnici sa sobom nosili i životinje. Poznata je priča o babunu Džekiju, ali i drugim životinjama sa ratišta kao npr. mačka sa nadimkom "Nepotopivi Sem".

foto:wikipedia

Mačka je navodno, preživela potonuće ne samo jednog već tri broda tokom rata: nemačkog bojnog broda Bizmark, britanskog razarača Кozak i britanskog nosača aviona Ark Rojal. Ukoliko su ove glasine tačne ovo bi je učinilo jednim od najsrećnijih kućnih ljubimaca u sukobu. Iako je istina da nema dokaza o tome kako su ove priče povezane i da je bila u pitanju ista životinja.

Kako je nastala legenda o "Nepotopivom Semu"?

Prvi pomeni o mački Semu kao članu posade se javljaju na Bizmarku, jednom od najnaprednijih bojnih brodova Trećeg rajha koji je potopljen nekoliko dana nakon prve bitke: Britanci su poslali pojačanje i posle višednevne potere potopili su nemački brod 27. maja 1941. godine.

foto:wikipedia

Tragajući za preživelima, posada britanskog broda Kozak, ugledala je mačku kako pluta na ostacima, spasila je i usvojila kao kućnog ljubimca. Ne zna se kako mu je bilo prvobitno ime, ali Britanci su rešili da ga "krste" sa Oskar. Mačak je ostao na brodu neko vreme, ili bolje rečeno dok ga 24. oktobra iste godine nije potopilo torpedo nemačke podmornice.


Preživele je spasao razarač Lidžn, koji je preživele doveo do obale Gibraltara i tamo ih ostavio. Među članovima posade se našla i mačka koja je zajedno sa mornarima raspoređena na druge brodove. I tako je Oskar postao deo posade nosača aviona Ark Rojal. Tamo je preimenovan u Sem i postao je nakratko maskota - nije prošlo ni mesec dana pre nego što je ponovo izgubio svoj dom: 14. novembra, Ark Aojal je torpedovan i teško oštećen.

Brod je potonuo u blizini Gibraltara, ali tako sporo da su spaseni svi osim jedne osobe iz posade. Sem je navodno otkriven dok plovi na delovima olupine "besan, ali nepovređen". Ovoga puta nije raspoređen na drugi brod, već je poslat u kancelariju britanskog guvernera Gibraltara i prebačen u Veliku Britaniju, gde je ostatak života proveo u miru, na dokovima u Belfastu. Tu je preminuo 1955. godine. 

foto:wikipedia

Da li je u pitanju bila jedna ili više mačaka?

Spasavanje preživelih u trenutku potonuća Bizmarka bilo je brzo i ograničenih kapaciteta: britanski brodovi su žurili da napuste to područje iz straha od nemačkih podmornica. Oni tom prilikom nisu spasili čak ni sve preživele mornare, tako da je teško poverovati da su "potrošili" još malo vremena kako bi spasili mačku. 


Kasnije priče o spasavanju mačke pojavile su se na osnovu onoga što su neki mornari ispričali o onome što su čuli od drugih kolega, a zbunjujuća je i činjenica što se šare sa crno-bele mačke ne poklapaju na svim fotografijama. 

U nedostatku konkretnih dokaza, priča o "Nepotopivom Semu" je verovatno legenda poput mnogih drugih mornarskih priča - nastala da bi jedni drugima dali nadu u neizvesnom i opasnom vremenu. 


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR