Glas Javnosti

Nada Popović Perišić: Mediji pokazali nestrpljenje prilikom izveštavanja o Ribnikaru

Društvo
Autor: Glas javnosti

Dekan Fakulteta za medije i komunikaciju Nada Popović Perišić ocenila je danas da su mediji pokazali nestrpljenje prilikom izveštavanja o tragediji u OŠ "Vladislav Ribnikar" i da je trebalo da izveštavaju samo na osnovu činjenica.

"Mediji su prvo senzacionalistički javljali šta se desilo, pa su onda opisali događaj, pa su odjedanput počeli da se stavljaju na stranu dečaka kao nekog ko je bio odličan đak, primeren u svemu. Potpuno iracionalno za nas slušaoce, mi nemamo objašnjenje za tako nešto. Zato mediji ne bi trebalo da izveštavaju pre nego što stručnjaci relevantno ispitaju događaje", izjavila je Popović Perišić.

Popović Perišić je istakla da je bilo potrebno da mediji posle tragedije izveštavaju samo na osnovu činjenica.


"To se dogodilo, imao je toliko godina, u toj školi, i da pustimo stručnjake da nam kažu šta se desilo. Mi dobijamo sliku koja je prošla kroz optiku nekoga ko je pisao tekst", navela je Popović Perišić.

Popović Perišić je napomenula da moramo znati šta znači odgovornost u društvu.

"U svetu čim se dogodi ovakav tragičan događaj, odgovorni po hijerarhiji iako nisu odgovorni podnose ostavku. Dok ne uvedemo odgovornost u društvu, oslobađamo i decu odgovornosti, jer ona ne vide model", rekla je Popović Prišić.

Profesor na fakultetu za medije i komunikaciju Stanko Crnobrnja rekao je da su ozbiljniji mediji propustili priliku da analiziraju generaciju "Z" koja je, prema njegovim rečima, potpuno nova u odnosu na sve ranije generacije u istoriji civilizacije.

"Treba posvetiti pažnju analiziranju njihovih navika, sistema vrednosti, načina komuniciranja koje je maltene kompletno digitalno. Mediji su propustili priliku da nam prikažu tu jednu novu generaciju. Ona je ta koja će za deset godina da oblikuje ovaj strahotni 21. vek, a mi to ne radimo", izjavio je Crnobrnja i dodao da je frapantno to što se masakr iz Mladenovca tretirao kao nešto što je skoro pa normalno.

On je napomenuo da mi svaki drugi dan čitamo o vršnjačkom nasilju većeg ili manjeg intenziteta.

"Svi zajedno živimo u strahovito nasilnom okruženju, psihološkom i fizičkom i u svemu tome ta omladina raste bez razumevanja i medija i starijih generacija", ocenio je Crnobrnja.


Crnobrnja je rekao da svi mehanizmi države treba da se upregnu u ozbiljnu propagandnu akciju koja menja narativ u društvu jer smo, prema njegovim rečima, u narativu u kome se vrednuju svari koje ne treba da se vrednuju.

"Primećujem po generacijama kojima predajem da se zrelost mladih spustila sa 18 godina na 12, 13 godina u smislu koliko informacija poseduju. Na klik dugmeta su pametni kao ceo svet. Taj mali monstrum se opremio kao pripadnik specijalne službe. To nije bilo moguće 1957. godine. Odraslo društvo ne kontrira tome pozitivnom propagandom, a ona je ta koja menja kontekst društva i društveni narativ", zaključio je Crnobrnja.

Glas javnosti/T01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR