Glas Javnosti

MODERNIZUJEMO AVIJACIJU: Srbija pregovara sa Francuskom o kupovini 12 borbenih aviona

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pariz trenutno pregovara o prodaji dvanaest borbenih aviona Beogradu, a prvi letnji testovi urađeni su u julu. Ukoliko razgovori urode plodom, Srbija bi bila sedma zemlja koja je kupila mlazni lovac "Rafal" u svetu i treća u Evropi, posle Grčke i Hrvatske, piše francuski list "Liberation".


Emanuel Makron i njegov kolega Aleksandar Vučić snažno se rukuju, skoro zagrljeni, lica razmaknutih nekoliko centimetara. Scena se odvija u Praškom dvorcu 6. oktobra, u okviru prvog samita Evropske političke zajednice koji okuplja lidere 44 zemlje.

- Kao i uvek, gde god da se sretnemo, topao susret sa prijateljem - potpisuje predsednik Srbije postavljanjem fotografije na Instagram.


Baš ovako "Liberation" počinje tekst o nabavci aviona, i dalje navodi da se u diplomatskim krugovima priča da su odnosi između njih dvojice odlični od posete Emanuela Makrona Beogradu u julu 2019, prenosi portal Ekapija.

- U znak dobrog razumevanja, Francuska trenutno pregovara o prodaji dvanaest novih "Rafala" Srbiji. Prema informacijama Liberasiona, razgovori su veoma uznapredovali i u julu su obavljeni letnji testovi. Srbija bi u tom slučaju bila sedma zemlja koja je kupila Daso avion u svetu i treća u Evropi, posle Grčke i Hrvatske. Ovaj drugi, rival Beograda još od jugoslovenskih ratova, potpisao je ugovor o nabavci dvanaest polovnih Rafala 2021. godine, čime su Srbi poželeli isto, ali bolje (nove letelice) - navodi "Liberation".

Cena eskadrile "rafala" kreće se od 1,15 do 2,5 milijardi evra. Da Hrvatska planira nabavku ovih borbenih aviona obelodanjeno je još u novembru prošle godine, nakon posete francuskog predsednik Emanuela Makrona Zagrebu, kada je Vlada Hrvatske usvojila Zaključak o strateškom partnerstvu dve zemlje, čiji deo o odbrani uključuje i nabavku 12 polovnih "rafala" po ceni od 1,155 milijardi evra sa PDV-om. Pred kraj prošle godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da Hrvatska modernizuje svoju borbenu avijaciju i da Srbija želi da učini isto.


– Hrvatski avioni će doći tek za tri godine. I to polovni. "Rafali" su izvanredni avioni. Voleo bih kada bi mogli i mi da ih nabavimo. Možda nove. Za tri godine mislim da ćemo mi drastično da osnažimo ratno vazduhoplovstvo i PVO – izjavio je tada Vučić.

Avijacija je najvažniji rod Ratnog vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane. U njenom sastavu danas se nalaze lovački avioni "mig" 21 i 29, lovac bombarder Orao, školsko borbeni Super galeb, model Super galeb N-62T, Lasta, školski avion Utva 75, transportni avion AN-26, borbene helikoptere Mi-35, transportne helikoptere Mi-8 i Mi-17, laki višenamenski helikopter H-145M, kao i helikopter Gazela.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR