Glas Javnosti

NOV NAČIN IZVEŠTAVANJA: Francuska uvodi "vremensku prognozu" za struju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Građani Francuske će stalno biti obaveštavani o opterećenju elektromreže. Kad se upali "crveni alarm", trebalo bi hitno da prištede struju kako ne bi bilo nestanaka tokom zime. Veliki problem su zastarele nuklearke.

Francuska pred zimu uvodi izveštaje o stanju električne energije u zemlji koji će podsećati na vremensku prognozu. Na televiziji, nakon uobičajene vremenske prognoze ili u pauzi između emisija, biće saopštavane informacije o opterećenju elektromreže sa zelenim, žutim i crvenim simbolima.
Taj "semafor" je deo nacionalnog plana uštede energije koji vlada predstavlja ovog četvrtka, izvestio je list Le Parisien, a prenosi DW.

Država se nada da će na ovaj način dopreti do 80% ljudi u Francuskoj kako bi uticala na potrošnju električne energije. U zavisnosti od boje na "energetskom semaforu", stanovništvo bi trebalo da zna da li i koliko mora da štedi, kako bi se izbegli eventualni nestanci struje.
Nacionalna elektroenergetska kompanija RTE takođe objavljuje informacije o očekivanom opterećenju električne mreže na internetu pod motom "écoWatt".
Polovina nuklearnih elektrana van stroja
Zelena boja označava da su potrošnja i proizvodnja struje u ravnoteži, žuta da je sistem opterećen, a crvena da postoji opasnost od nestanka struje ukoliko se potrošnja ne obori.
Od građana se traži da smanje potrošnju između 8 i 12 časova, te između 18 i 20 sati, recimo tako što će mašinu za veš ili rernu uključiti u drugo vreme.

Strah od manjka struje u Francuskoj, čije snabdevanje se uveliko temelji na nuklearnoj energiji, dolazi zbog problema sa zastarelim reaktorima. Polovina od 56 nuklearnih elektrana trenutno je van mreže zbog održavanja, prenosi portal Ekapija.
Francuska se oslanja i na električnu energiju iz Nemačke, zauzvrat želi da pomogne susedu u dobavljanju gasa. Osim toga, pretposlednja francuska elektrana na ugalj, Loren blizu nemačkog Zarbrikena (Saarbrücken), ponovno je puštena u rad, navodno privremeno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR