Glas Javnosti

FRANCUSKA U KOLAPSU: Zbog nestašice goriva na pumpama u Francuskoj mobilizacija radnika skladišta distributera

Društvo
Autor: Glas javnosti

Premijerka Francuske, Elizabet Born, objavila je odluku o mobilizaciji radnika skladišta motornog goriva u francuskom ogranku kompanije Esso i zapretila da će mobilisati i radnike Total grupe usred štrajkova koji su doveli do presušivanja benzinskih pumpi širom zemlje.

Ta drastična mera je doneta pošto vozači poslednjih dana čekaju u dugim redovima da napune rezervoare automobila, benzinske pumpe su zatvorene jer čekaju isporuku, a radnici dsitribucije štrajkuju, prenosi portal Ekapija.
Mobilizacija omogućava vlastima da narede radnicima benzinskih skladišta pogođenih štrajkom, da se vrate na posao. Slična mera izrečena je 2010. godine tokom štrajkova u francuskim rafinerijama.

Premijerka Born je danas u Skupštini Francuske rekla da su privremene nestašice najmanje jedne ili više vrsta goriva u oko 30% francuskih benzinskih pumpi. Oblasti Pariza i severne Francuske su time najteže pogođene.
Dok štrajkači traže povećanje plata usred velike inflacije, Born je sindikate i rukovodstva naftnih kompanija pozvala na hitan dijalog.
- Nesporazumi oko plata ne opravdavaju blokadu zemlje - rekla je ona.
U ponedeljak je postignut dogovor dva sindikata i rukovodstva Esso-a o povećanju plata, ali drugi sindikati su to odbili i odlučili da nastave štrajk.
Stanje pogoršava to što ima građana koji panično kupuju gorivo, zabrinuti da bi pumpe mogle potpuno ostati bez benzina, ne verujući vlastima koje pozivaju vozače da ne brinu.

Vladini zvaničnici su rekli da su povećali uvoz benzina i pustili na tržište deo državnih strateških zaliha da bi pomogli ublažavanje nestašice. Ima i zabrinutosti da bi kriza mogla da izazove proteste širom zemlje.
- Postoji samo jedno rešenje: pregovori bez odlaganja - sindikata i naftaša, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer za francusku novinsku kuću Fransinfo.
Na pumpama koje rade, ljudi su sve nervozniji. Neki pokušavaju i da preskoče red, a drugi pokušavaju da gorivom pune kanistere iako je to zabranjeno.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR