Glas Javnosti

LOGOPEDSKA PROFESIJA JEDVA I DA POSTOJI U SRBIJI: Problemi s kojima se suočavaju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženje logopeda Srbije saopštilo je povodom obeležavanja Evropskog dana logopedije, da se ta profesija u Srbiji suočava sa brojnim izazovima koji nepovoljno utiču ne samo na logopede, već i na osobe kojima je logopedska podrška neophodna.

„Kao posledica nepostojanja osnovnog pravnog okvira, logopedska delatnost nije prepoznata u šifarniku delatnosti, logopedska profesija ne pripada nijednom resoru u zakonskom smislu, iako su logopedi deo stručnog tima u okviru svih nivoa zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i obrazovanja“, navodi se u saopštenju.


Dodaje se je logoped, kao akademski profilisan i uskostručni učesnika dijagnostičkog i terapeutskog tima, ključni saradnik koji omogućava značajno bolju efikasnost zdravstvenog i prosvetnog sistema.


Prema navodima, ključ uspeha govorno-jezičke terapije je pravovremena detekcija, dijagnostika i pružen odgovarajući tip kontinuirane terapije, uz neprikosnoveni značaj saradnje sa roditeljima/starateljima kao koterapeutima koji značajno doprinose brzini habilitacije/rehabilitacije i kvalitetu usvajanja novih znanja i veština.


Udruženje logopeda Srbije ove godine obeležava 20 godina svog postojanja, a jedan od važnih ciljeva Udruženja jeste i zalaganje za izradu i donošenje zakona kojim bi se pitanja od interesa za logopede u Srbiji uredila u skladu sa evropskim i svetskim standardima, zaključeno je u saopštenju.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR