Glas Javnosti

KAO DA NIKOGA NE ZABRINJAVA ŠTO IMAMO NAJMANJE ZAPOSLENIH LOGOPEDA U EVROPI, a u svim osnovnim školamau Srbiji samo šest!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U Srbiji radi svega oko 350 logopeda, stručnjaka koji pomaže deci i odraslima da prevaziđu poremećaje govora, glasa, jezika, gutanja, slušanja, čitanja, pisanja i ostalih oblika komunikacije da ostvare svoj puni identitet, po čemu smo na samom dnu Evrope.

Ako ovome dodamo llustrativni  podatak da je u svim osnovnim školama u Srbiji ukupno zaposleno svega šest logopeda sa punim radnim vremenom, kako tvrde u Udruženju logopeda Srbije, onda smo i u mnogo većem problemu nego što mislimo. 

Lepo je što iz Ministrstva prosvete ponosno ističu koliko nam napreduju digitalne učionice i  elektronski dnevnici ali svakako nije pristojno, nablaže rečeno, što guraju pod tepih alarmantnu činjenicu da broj mališana sa govornim manama stalno raste, pa malobrojni logopedi u u domovima zdravlja ne uspevaju da sprovedu adekvatan stručni tretman, odnosno da rade sa decom barem dva puta nedeljno. Ne treba biti veliki stručnjak pa znati  da svako dete ima potrebu za komunikacijom i da im zastoj u govoru i jeziku, zbog čega su najčešće tužna, povučena ili razdražljiva, pa onda često i agresivna.

Kako za ovaj problem nema posebnog sluha u Ministartsvu prosvete, odgovore smo potražili u Društvu defetloga Srbije, tačnije u njihovoj Sekciji logopeda:

-Problem dugo postoji i biće sve veći u budućnosti, ako se ne reši sistemski, na državnom nivou. I ono malo logopeda u školama ima samo savetodavnu ulogu a onda je na roditejima da svoje dete odvedu u dom zdravlja, u kakvom ja radim, ali ja ih već imama desetak toga dana i koliko  onda mogu da mu se posvetim, a da bude adekvatno. Kolega logoped iz škole i ja smo završili  isti fakultet, pa specijalizaciju, ali njemu nije dozvoljeno da uspostavi dijagnozu i pruži kasniju terapiju. Ministartsvo prosvete mora da se probudi na ovu temu jer ako se deci ne pomogne u tom uzrastu problem će se kasnije samo povećavati, a nema potrebe, samo ako nas ima dovoljno, - objašnjava za Glas javnosti Milka Glavonjić iz Sekcije logopeda Društva defektologa Srbije.

Podsećanja radi Udruženje logopeda Srbije još januara 2018. godine je od Vlade Srbije tražilo hitno usvajanje zakona o logopedskoj delatnosti, kao neophodni zakonski akt kojim bi se  garantovao kvalitet podrške deci predškolskog i školskog uzrasta, pre svega kroz povećanje broja logopeda u obrazovnim i ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite.

Kako saznaje Glas javnosti u prestoničkom Institutu za mentalno zdravlje doskorašnja jedina dva  logopeda su vremenom otišla u penziju, a na njihovo mesto “ da namire broj” zaposleni su po  jedan pravnik i ekonomista. U unutrašnjosti Srbije ovaj problem, nažalost,  još je mnogo veći, jer mnogi gradovi imaju samo jednog ili nijednog zaposlenog logopeda.

Na Fejsbuk profilu jedne mame, prosvetni radnik koji predaje u beogradskoj srednjoj školi, koja konkretno priča o problem koji ima:

-Svesna sam koliko je važno da dete sa govornom manom što ranije dobije stručnu  pomoć, jer postoji taj kritičan period za razvoj govora i da je tada najbolje započeti logopedski tretman. U domu zdravlja su mi zakazali razgovor tek za dva meseca, kažu pretrpani su. Sina sam odvela u Institut za poremecaj govora ali i tamo se dugo čeka, pa sam tako shvatila, zašto nam deca u srednju školu dolaze sa sve vecim motoričko-govornim smetnjama. I dalje verujem da deci treba posvetiti samo par meseci pažnje, da sve bude kako treba. Sina sam odvela kod privatnog logopeda, 1.000 dinara po satu, išao je četiri  meseca, kako bi ispravio mesanje “č” i “ć”, a nije umeo lepo da izgovori ni slovo “r”. Dobro je za sada, zadovoljni smo. Nije, naravno, poenta u novcu, za moje dete ću dati koliko treba, ali čemu onda njihovo radno mesto, ako istih u drzavnim ustanovama nema? – pita se majka koja alarmira problem mesecima na svom Fejbuk profilu.

Čuo ju je, za sada, Glas javnosti i one stotine logopeda iz reda u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali dug je put do Ministarstva prosvete i ostalih koji o tome “brinu” za državnu platu.   

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR