Glas Javnosti

KRATKOROČNA ZARADA ALI... Evropska potraga za gasom ugrožava afričku zelenu tranziciju

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zapadne zemlje zapale su u energetsku krizu i rešenje traže u afričkom gasu, na račun zelene tranzicije, upozoravaju aktivisti i istraživači.

Evropske zemlje žele da nađu zamenu za ruski gas i okrenule su se Norveškoj i SAD-u, ali veliki potencijal vide i u afričkim rezervama.

Otkrile su tako obećavajuća nalazišta nafte i plina u Senegalu i u Demokratskoj Republici Kongo, prenosi portal Ekapija.

Evropa želi pretvoriti Afriku u svoju benzinsku stanicu, izjavio je na prošlonedeljnom klimatskom samitu UN-a u Egiptu Mohamed Adow iz think-tanka Power Shift Africa, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

- Ne moramo da sledimo primer bogatog sveta koji je izazvao klimatsku krizu - dodao je.

Izvoz prirodnog gasa možda bi kratkoročno doneo zaradu, ali dugoročno bi samo pogoršao klimatsku krizu i doveo afričke zemlje u još goru situaciju, tvrde aktivisti i istraživači.

Globalna trka za gasom ozbiljna je pretnja Pariskom sporazumu koji bi rast temperature ograničio na manje od dva stepena Celzijusa, po mogućnosti na 1,5 stepen Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima, upozoravaju u Climate Action Trackeru.

Milioni bez struje


Neki afrički čelnici smatraju da je potencijalna korist za stanovnike najsiromašnijeg kontinenta veća od štete koju donosi proizvodnja i izvoz fosilnih goriva.


- Zalažemo se za pravednu i poštenu zelenu tranziciju, a ne za odluke koje štete našem razvoju - rekao je učesnicima COP27 predsednik Senegala Macky Sall.

Za senegalski gas posebno je zainteresovana Nemačka, koja je do ruske invazije na Ukrajinu više od svih ostalih evropskih zemalja zavisila od ruskog gasa.

Glavni sekretar Organizacije afričkih proizvođača nafte Omar Farouk Ibrahim tvrdi da blago povećanje skromnih emisija gasova sa efektom staklene bašte u Africi "može značiti razliku između života i smrti".

- Šest stotina miliona ljudi u Africi nema pristup struji, 900 miliona nema pristup modernom obliku energije za kuvanje ili grejanje - navodi Ibrahim.

- Nijedno društvo ne može napredovati bez energije - poručuje

Kratkoročna potražnja


Aktivisti baš i nisu uvereni da bi siromašni u Africi imali puno koristi od vađenja nafte i gasa.

- Istorija nam pokazuje da… afričkim zemljama nije donelo razvoj - kaže Thuli Makama, direktor afričkog programa u Oil Change Internationalu.


Makama, advokat iz Esvatinija, kaže da će rat u Ukrajini u zapadnim zemljama proizvesti tek "kratkoročnu" potražnju. Afričkim zemljama ostaće zastarela infrastruktura, budući da se svet okreće obnovljivim izvorima, kaže.
- Vlade i kompanije uložiće u infrastrukturu, a posle neće znati šta će s njom, a preuzeće i troškove čišćenja i plaćaće cenu devastacije koju industrija donosi Afrikancima - upozorio je Makama.

Potencijal
Zapadna ulaganja u fosilna goriva na kraju će okopniti, zaključuje Carbon Tracker Initiative u izveštaju objavljenom u ponedeljak, sugerirajući afričkim zemljama da se umesto toga okrenu potencijalu koji nudi energija Sunca.

- Rešenje za izazov našeg energetskog siromaštva bila bi realizacija ogromnog potencijala obnovljivih izvora energije na afričkom kontinentu - ističe Adow.

- Afričke zemlje mogle bi zaustaviti eksploataciju fosilnih goriva i pretvoriti kontinent u "zelenog lidera" - dodao je.
No, ulaganja u obnovljive izvore u Africi pala su u 2021. na najniži nivo u 11 godina, upozorili su u sredu istraživači u BloombergNEF-u.


Od 434 mlrd EUR uložene širom sveta u projekte u Africi otišlo je tek mršavih 0,6%, ističu.

Izveštaj Carbon Tracker Initiative pokazalo je da su fotonaponski sistemi u Africi prošle godine proizveli 14 gigavata struje.
Ali, troškovi proizvodnje padaju i Afrika ima potencijala do 2050. proizvesti više od 400 gigavata, što bi podmirilo pola njenih potreba, ističu u inicijativi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR