Glas Javnosti

KORONA PROLAZI ALI SRBI SVE ČEŠĆE IDU NA BOLOVANJE: Šta nam se dešava i od čega to sada bolujemo?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na bolovanju je u prva tri meseca bilo oko 80 hiljada ljudi. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da, uprkos pandemiji, korona virus nije najčešći razlog. Oko trećine su trudnice, ali najviše je onih koji čekaju na operacije koje su zbog kovida odlagane.

Najduže bolovanje u Srbiji trajalo je 113 meseci. Započeto je tokom 2007. godine, a zaključeno krajem marta ove godine. U pitanju je ozbiljno onkološko oboljenje.

Beograđane su govorili o tome kada su poslednji put bili na bolovanju.

- Prošle godine sam oboleo od korone. Posle toga izašao iz bolnice i nastavio kućno lečenje. Bio sam mesec, mesec i po dana na bolovanju - priča jedan sugrađanin.

Zbog čega se odlazi na bolovanje

Na bolovanja duža od 30 dana, prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), najčešće se odlazi zbog povreda, bolesti mišićno-koštanog sistema, tumora, bolesti sistema krvotoka i duševnih poremećaja.

Nemanja Velikić iz RFZO-a kaže da je 2019. godine na bolovanju bilo oko 119 hiljadu osiguranika.
- Taj broj se povećava 2020. na otprilike 134 hiljade, da bi 2021. godine taj broj bio oko 154 hiljade osiguranika - navodi Velikić.

Ističe da su za prva tri meseca ove godine oko 80 hiljada ljudi koristili pravo na bolovanje, što je za oko 5,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

U Domu zdravlja Vračar su rekli da sve češće bolovanja otvaraju oni koji su zbog pandemije čekali na operaciju.

- To su hirurgija, ortopedija, katarakta operacije ,na primer, neregulisan dijabetes, a ima i postkovid slučajeva - objašnjava Marijana Manolić iz Doma zdravlja Vračar.

U Domu zdravlja Savski venac kažu da bolovanja zbog kovid komlikacija sada traju uglavnom desetak dana.
- To su kratka bolovanja poput prehlada. Malo više u poslednje vreme imamo i depresivnih stanja i povreda na radu - kaže Milena Turbalović iz Doma zdravlja Savski venac.

Kakva je statistika

Skoro 2.400.000 građana je osigurano u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i imaju pravo na bolovanje.

Od ukupnog broja osiguranika koji su trenutno na bolovanju 30 odsto su trudnice.
- Oko 90 odsto oboljenja zbog kojih osiguranici idu na bolovanja su nastala van radnog mesta. Samo sedam odsto je onih koji imaju profesionalna oboljenja, odnosno dijagnoze koje se mogu dovesti u vezu sa oboljenjem na poslu - kaže Nemanja Velikić iz RFZO-a.

Prosečna dužina bolovanja zbog bolesti čiju naknadu zarade isplaćuje Republički fond do sada bila je 46 dana.

Najduže bolovanje koje još nije zaključano, traje od oktobra 2012. godine, gotovo 10 godina, prenosi RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR