Glas Javnosti
posta

SOMBOR PREPLAVLJEN DŽINOVSKIM BUBAMA: Ovakve insekte dosad niste videli, a evo šta su zapravo

Društvo
Autor: Glas javnosti

U cilju sprečavanja širenja panike kod građana povodom pojave insekta koji podseća na stršljena, a koji se pojavljuje u periodu od polovine maja do polovine juna, JKP "Zelenilo" Sombor, uputilo je obaveštenje, u kojem se kaže da nije reč o stršljenu, već o korisnom insektu.

Iako, kako je već rečeno, podsećaju na stršljene reč je o mamutskoj osi (Megascolia maculata) veoma korisnom insektu, koji nije agresivan i ne napada ljude. Ženke su veće (oko 6cm) i imaju žutu glavu, dok su mužjaci nešto manji i sa crnom glavom, karakterišu ih žute mrlje na leđnoj strani abdomena. Ove ose se uvek nalaze u blizini trulih panjeva, a njihova veća brojnost ukazuje na prenamnoženje neke vrste tvrdokrilaca.


Ženke polažu jaja u živu larvu tvrdokrilaca i tako parazitiraju na njima i samim tim se smanjuje brojnost ovih štetnih insekata. Odrasli se hrane nektarom, tako da su i značajni oprašivači - kažu u JKP "Zelenilo" Sombor, prenosi portal 025.rs.

Sve ovo ukazuje da se radi o korisnom insektu koji ne napada ljude i do sada nema zabeleženih slučajeva o tome dodaju u ovom preduzeću, što dalje ukazuje na to da je svaka vrsta straha bezrazložna.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR