Glas Javnosti

Kako da proverite da li je uknjižen stan koji kupujete

Društvo
Autor: Glas javnosti

List nepokretnosti neke nekretnine je kao njegova lična karta

Odlučili ste da kupite stan ali od mnoštva nekretnina koje se nude na tržištu ipak nije svaka uknjižena.

Prednost kupovine uknjižene nepokretnosti je veća tržišna vrednost, pravna sigurnost i mogućnost kupovine stana pomoću hipotekarnog kredita, ali to nije sve. List nepokretnosti može vas kasnije spasiti dodatnih problema.

List nepokretnosti

List nepokretnosti neke nekretnine je kao njegova lična karta. Samim tim, uvidom u njega znaćete da li je taj stan pod hipotekom, ko je vlasnik ili koliko je vlasnika nad tim stanom koji želite da kupite, da li postoje tereti ili neki problem zbog kog nećete moći da upišete vlasništvo nad nepokretnošću na Vaše ime, i slično.


Uknjižena nekretnina mora biti registrovana u Katastru nepokretnosti, a provera se vrši vađenjem vlasničkog lista. Ovo je posebno bitno ako uzimate stan na kredit, nevezano da li je u pitanju stambeni ili gotovinski. Međutim, ukoliko ste nestrpljivi i ne želite da sačekate da vam fizički stigne List nepokretnosti u štampanom obliku od Katastra nepokretnosti, za koji je prethodno podnet zahtev, već želite da proverite pravno stanje nekretnine koju želite da kupite, možete posetiti stranicu Republičkog geodetskog zavoda - RGZ, navodi Kurir.

Sama provera veoma je laka, a potrebno je samo da preko mobilnog telefona ili računara odete na internet servis “KnWeb” Republičkog geodetskog zavoda koji je javno dostupan na linku.

Za pretragu su vam potrebni: ime opštine, ime katastarske opštine i broj katastarske parcele ili adresa i kućni broj nepokretnosti koju želite da proverite.

Vlasnički list

Dovoljno je da kliknite na pretraživanje baze podataka katastra nepokretnosti i iz padajućeg menija izaberite opštinu na kojoj se stan nalazi, a nakon toga i katastarsku opštinu. Sledeći korak, ujedno i poslednji, je da u okviru željene katastarske parcele izaberete način na koji želite da proverite nepokretnost, tačnije preko adrese na kojoj se nepokretnost nalazi ili na osnovu samog broja katastarske parcele. Unosom tačnih podataka, prikazaće se i ažurirani podaci o nekretnini koju želite da kupite.


To je sve moguće zbog toga što katastar nepokretnosti sadrži podatke o zemljištu (naziv katastarske opštine, broj, oblik, površina, način korišćenja, bonitet, katastarska klasa i katastarski prihod katastarske parcele), zgradama, stanovima i poslovnim prostorijama, kao posebnim delovima zgrada (položaj, oblik, površina, način korišćenja, spratnost i sobnost) i drugim građevinskim objektima, kao i podatke o pravima na njima i nosiocima tih prava, teretima i ograničenjima.

Takođe, bilo bi dobro da na sam dan kada potpisujete kupoprodajni ugovor o nepokretnosti ponovo posetite Katastar i proverite još jednom vlasnički list, kako vam se ne bi desilo neprijatno iznenađenje da je vlasnik u međuvremenu stavio stan pod hipoteku, a vi za to saznate kada bude prekasno. Bilo bi dobro i da proverite samog vlasnika, pogotovo ako je u bračnoj zajednici, te zahtevate overenu izjavu bračnog partnera da se u budućnosti odriče potraživanja prema nekretnini koju kupujete. Takođe, podnošenjem zahteva u sudskoj pisarnici proverićete da li se nad nekretninom vodi neki sudski spor.

Sada kada znate sve "cake", ostaje samo da pronađete idealan stan ili kuću koji se uklapaju u ono što ste zamislili.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR