Glas Javnosti

SRBI MASOVNO KUPUJU STANOVE U GRČKOJ: Na 800 metara od plaže, samo 50.000, a kakva je to cena u odnosu na Beograd

Društvo
Autor: Glas javnosti

Naši građani, naročito zbog skoka cena kod nas, sve više gledaju tamošnje prilike

Jedinstvena mešavina prirodnih lepota, istorije i kulture Grčke vinula je zemlju kao glavnu destinaciju za kupovinu imovine. Bez obzira da li ljudi traže mogućnosti za investiranje, odmor ili čak stalni dom na suncu, Grčka bi mogla biti odgovor. I građani Srbije su ovo prepoznali pa su kupci mnogih stanova u toj državi.

Prema podacima, cena kvadrata se u nekim mestima duplirala u odnosu na pre pet godina. Osnovni savet grčkih advokata jeste da nađete dobru agenciju kako vas ne bi navodili na "uštede" koje kasnije pravno mogu debelo da vas koštaju.

Investicije kupaca iz inostranstva su porasle poslednjih godina, omogućavajući mnogima da ostvare svoj san o posedovanju kuće za letnji odmor u Grčkoj.

pixabay.com
foto: Glas javnostiNaši građani, naročito zbog skoka cena kod nas, sve više gledaju tamošnje prilike.

Poređenja radi, našli smo jedan stan koji košta 50.000 evra. Za tu cifru, više ne možete ništa da pazarite u Beogradu.

Naime, kako se navodi u jednoj agenciji, u Leptokratiji se prodaje stan od 32 kvadrata, a terasa se prostire na 11 metara kvadratnih.

Ističe se da je stan u novogradnji, u podignutom prizemlju. Ima još dnevnu sobu, spavaću, kupatilo, kuhinju...

"Veoma lep vidik prema Olimpu. 800 metara od plaže, cena: 50.000 evra", piše u ovom oglasu.

pixabay.com
foto: Glas javnosti
Kako kupuju Srbi

Poznato je da Srbi najviše vole da letuju u Grčkoj. Pored sličnog mentaliteta, još jedna prednost je što sve više Grka zna srpski jezik. Otkako je Grčka zapala u finansijsku krizu 2011. godine, morala je da otvori vrata stranim investitorima, po istim pravilima kao za Grke.

Veliki broj kupaca stanova upravo je iz Srbije, koji su za 10.000 ili 20.000 evra, tačnije 500 evra po kvadratu, kupovali stanove na obali mora. Za tu cifru, na primer, ne možete ni da pomislite da kupite stan u Beogradu.

Godinama kasnije, interesovanja ne manjka. Kako nam otkrivaju u jednoj agenciji koja je specijalizovana baš za prodaju nekretnina našim građanima - svaki dan imaju upite.

Tviter Printskrin
foto: Glas javnosti
Potreban je dobar advokat

Strani kupac suočava sa birokratijom grčkog sistema i svim složenim procedurama i fazama koje predviđa grčko zakonodavstvo za završetak konačnog kupoprodajnog ugovora.

Beskrupulozni agentii mogli da pokušaju da vas ubede da uštedite novac na pravnim taksama, ali to vas čini manje sigurnim za potpisivanje ugovora na vašu štetu.

Zbog toga je savet da angažujete dobrog advokata. Još jedan problem je nasleđivanje nekretnina, pa se dešava da je na jednom objektu nekoliko vlasnika. To je čest slučaj sa starijim nekretninama.

Glas javnosti / Espreso

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR