Glas Javnosti

NARODNA BANKA SRBIJE SAOPŠTILA: Prve trafike u Srbiji prihvatile instant plaćanje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su i prve trafike u Srbiji omogućile prihvatanje instant plaćanja, odnosno bezgotovinskog plaćanja robe ili usluga korišćenjem aplikacije mobilnog bankarstva.

Kako je navedeno, ovakvo plaćanje je omogućeno u trafikama Blok Shop, koje se nalaze na Novom Beogradu, gde kupovina može da se izvrši mobilnim telefonom.
- Кoristi se metod IPS skeniraj, koji podrazumeva da kupac skenira IPS QR kod trgovca prilikom izvršavanja plaćanja. Кorisnik jednostavno, putem aplikacije mobilnog bankarstva, bira opciju IPS skeniraj, skenira IPS QR kod i potvrđuje izvršenje transakcije ukucavanjem PIN koda, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica - precizirano je iz NBS, prenosi portal Ekapija.

Dodaje se da trafike u Beogradu za prihvatanje instant plaćanja koriste trgovačku aplikaciju koju je obezbedila banke Intesa, ali i da ostali trgovci mogu da se obrate svojim bankama i omoguće kupcima bezgotovinska plaćanja.
Iz centralne banke su naveli da instant plaćanje pruža posebne pogodnosti svim trgovcima, posebno malim s prodajnim mestima na kojima je prosečna vrednost transakcije niska.
- Razlog tome je jednostavnost implementacije i niski troškovi za prihvatanje instant plaćanja, koje imaju svi učesnici u IPS sistemu, a samim tim i trgovci imaju znatno niže naknade za prihvatanje instant plaćanja od na primer platnih kartica. Za prihvatanje instant plaćanja može koristiti običan mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj i da nije potreban poseban hardver, što takođe pozitivno utiče na smanjenje troškova - navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR