Glas Javnosti

ISTORIJA GRADA ZAVRŠILA NA OTPADU! Iskopine Singidunuma bačene sa šutom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Antičke iskopine rimskog Singidunuma završile su na otpadu sa šutom prilikom rekonstrukcije podruma zgrade "Trgovine" u centralnoj beogradskoj Ulici Vuka Karadžića 6.

I dok investitor, firma Koto – odbacuje odgovornost tvrdeći da je sve urađeno po zakonu, nadležne institucije – Republički i Gradski zavod za zaštitu spomenika, nezainteresovane su za ovaj slučaj, piše Danas.

Naime, pošto se rimski Singidunum, preteča današnjeg Beograda, nalazi u strogom centru glavnog grada Srbije, nadležnosti ove dve državne institucije koje se bave zaštitom srpske kulturnoistorijske baštine se tu prepliću.

Da nešto nije u redu prilikom rekonstrukcije zgrade prvi je primetio jedan prolaznik, član Srpskog arheološkog društva. Obavestio je Republički zavod za zaštitu spomenika i Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda ali mu oni nisu odgovorili.

Na osnovu njegovih fotografija jasno se moglo uočiti da arheološki materijal, delovi keramike, odnosno grnčarije iz antičkog perioda, nije tretiran prema zakonskoj regulativi.

Milica Tapavički Ilić, arheološkinja sa Arheološkog instituta, kaže za Danas da je izvesno da ispod pomenute građevine u centru Beograda leže ostaci rimskog Singidunuma.

– Ova zgrada se nalazi u centru nekadašnjeg rimskog Singidunuma, tačnije u neposrednoj blizini jedne od njegove dve glavne ulice, čiji se pravac uglavnom poklapa sa današnjom ulicom Vase Čarapića. Takođe, u neposrednoj blizini pomenute zgrade nalazi se Studentski trg ispod kojeg su ostaci jednog od nekoliko rimskih kupatila nekadašnjeg Singidunuma.

Drugim rečima, sasvim je izvesno da se ispod zgrade u ulici Vuka Karadžića broj 6 takođe nalaze ostaci rimskog Singidunuma. Iskopavanje tog prostora bez adekvatnog arheološkog nadzora se svakako kosi sa propisima vezanim za zaštitu spomenika kulture – objasnila je Tapavički Ilić, ističući da ovo nije ni prvi ni jedini primer ignorisanja zakona koji se odnosi na zaštitu kulturnih dobara otkrivenih tokom građevinskih radova.

BONUS VIDEO: NIKOLINA KOVAČ OTKRIVA: LJUBAV I PESMA MI LEČE SVE TRAUME! 


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Ganz Nov u 21.02.2022 10:31:40 h
     0 
Kaki samo povlašćeni dobijaju dozvole za gradnju ili adaptacije na najelitnujim delovima starog Beograda a podignutim na istorijskim lokalitetima još pre dolaska Slovena ovo nije cudno.Njima jet osnovni cilj zarada a nadležne institucije žmure na nepoštovanje propisa jer ih vode isti partijski kadrovi kao i sami graditelji i investitori.