Glas Javnosti

Arheolozi rešili misteriju Knjige o jelenu, najstarijeg škotskog spisa

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Arheolozi su pronašli lokaciju manastira gde je napisana Knjiga jelena - najstariji sačuvani škotski rukopis. Knjiga datira iz 10. veka i predstavlja najstariji sačuvani galski spis u zemlji. Lokacija manastira u Aberdinširu dugo je bila misterija, sve dok arheolozi nisu pronašli dokaze u polju u blizini ruševina Dir Abei-a koji su potvrdili njegovu lokaciju.


Knjiga o jelenu pruža uvid u ranu crkvu, kulturu i društvo tog perioda, a sadrži i latinski tekst. Stručnjaci veruju da je napisana pre nove ere u manastiru Jelen, koji se nalazio u oblasti Mintlou.

Kada manastir više nije bio u upotrebi, monasi su se preselili u opatiju. Knjiga se inače čuva u kolekcijama Univerziteta u Kembridžu, ali je prošle godine bila javno izložena u Umetničkoj galeriji u Aberdinu. 


Arheolozi i volonteri su mukotrpno iskopali teren oko drevne opatije kako bi pronašli artefakte koji će ukazivati na mesto na kojem se manastir nekada nalazio.



"Prošle godine smo iskopali tako velike rovove da smo mogli da istražujemo najdublje slojeve. Nedeljama smo kopali rovove, dve nedelje pre kraja projekta i nakon toliko protraćenog vremena i znoja nismo ni stigli do najranijih slojeva", rekao je arheolog Ali Kameron.

Naučnici su potom poslali nalaze Škotskom univerzitetskom istraživačkom centru za životnu sredinu u Istočnom Kilbrajdu na analiziranje.

Analiza je trajala tri meseca, a rezultati su pokazali da su pronašli lokaciju starog manastira.


"To je nepisano pravilo. Uvek nađete nešto neverovatno poslednjeg dana ili poslednje nedelje iskopavanja. Imali smo osećaj u vezi sa tim, da smo pronašli manastir. Ali onda smo morali da sačekamo rezultate analize i datiranja da vidimo, da li smo pronašlo ono što smo tražili", rekla je arheolog Alis Jaspars.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR