Glas Javnosti

ISPLIVAO INTERNI DOKUMENT RIO TINTA! Sve o rizicima po zdravlje i prirodu Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Studija kompanije Rio Tinto o uticaju projekta "Jadar" na životnu sredinu pokazala je da postoje rizici za njeno narušavanje, navodi se u dokumentu ove kompanije.

"Interni dokument do koga je došlo Vreme pokazuje da kompanija priznaje brojne negativne uticaje na životnu sredinu, navodeći da iskustvo pokazuje kako je ekonomsko-sociološki uticaj jedino što donosi korist", istakli su autori teksta.

Studija o uticaju na životnu sredinu, kako je ranije saopštavano javnosti, bila je u izradi i preddstavljana je kao odlučujući faktor za izdavanje dozvole za rudnik Rio Tintu. Međutim, Vlada Srbije je zaustavila realizaciju projekta "Jadar" zbog ekoloških protesta, pa ta studija nikada nije objavljena.

Vreme piše da je kao najveći rizik navedena laguna za procesnu vodu, te da bi "u slučaju loše izrade, zemljostresa ili ekstremnog klimatkog događaja, voda bi mogla da se izlije iz laguna".

Otpadne vode bi se, posle prerade, ispuštale u reku Jadar.

Kada je reč o zagađenju vazduha, navodi se da bi zbog prašine, tokom eksploatacije, najviše bili izloženi "neposredni operateri", dok bi se u zoni od 600 metara uz južni granicu rudnika granična vrednost zagađena vazduha mogla prekoračiti.

Kada je reč o potencijalnom uništavanju objekata i staništa živog sveta, Rio Tinto je predvideo određene mere.


Predloženo je da se uzme u obzir "relokacija" članova jednog domaćinstva za koje se procenjuje da će biti ugroženo bukom, dok se kao potencijalno ugroženi objekat prepoznaje Crkva Svetog Georgija, koju je posetio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je obišao meštane jadarskog kraja.

Kada je reč o ugroženim biljkama i životinjama, predloženo je njihovo preseljenje što, kako ukazuju autori teksta, mnogi biolozi smatraju spornim i nemogućim.

Ekološki aktivisti, organizacije, pojedini naučnici kažu da ne veruju Vladi Srbije da je raskinula posao sa Rio Tintom, i traže da se u Srbiji trajno zabrani iskopavanje litijuma i bora. Tvrde da i dalje ima aktivnosti na terenu gde je trebalo da bude rudnik.

BONUS VIDEO

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR