Glas Javnosti

81% GRAĐANA PROTIV RUDARENJA U SRBIJI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Raste broj građana protiv litijuma

U anketi GlasaNaroda na Telegramu, koja je u toku, do sada se ogromna većina od 1563 ispitanika izrazilo da je neophodno zakonski zabraniti otvaranje rudnika u Srbiji, odnosno izdavanje dozvola kako za iskopavanje tako i za preradu rude litijuma na teritoriji države.
73% je protiv prevashodno zbog toga što će iskopavanja izazvati neprocenjivu štetu životnoj sredini.


7% je protiv jer bi Srbija trebala da bude poznata po proizvodnji hrane a ne po rudnicima. 1% je protiv jer misli da kopanje rude Srbiji nije potrebna.
Rezultati ove ankete, iako je još u toku, pokazuje rast odbojnosti građana prema litijumu i rudarenju u Srbiji u odnosu na prošlu godinu, kada je po anketi Pokreta Kreni promeni protiv iskopavanja litijuma bilo 52,8% građana.
Posle najave Predsednika Vučića da će novoizabrana vlada odlučivati šta i kako sa Rio Tintom i kopanjem litijuma, vodeći aktivisti i organizacije za zaštitu životne sredine u zapadnoj Srbiji, ali i deo naučne i univerzitetske javnosti, najavljuju žestoke proteste otpora bilo kakvog pokušaja da se litijum ikada kopa i vadi na Jadru.
Očekuje se da će se i parlamentarne stranke u novoizabranoj Skupštini podeliti po tom pitanju, ukoliko tema litijuma i Rio Tinta opet bude stavljena na dnevni red.

Glas Javnosti / društvene mreže

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR