Glas Javnosti

DA LI JE RIO TINTO STVARNO NAJUREN? "Ne damo Jadar" tvrdi: IMAJU NOVE PARCELE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da li je projekat Jadar završen? Odlukom Vlade Srbije jeste, ali Gornje Nedeljice su opet u strahu jer se ponovo analizira zemlja baš sa njiva gde su bušotine.

„Mi smo ih zatekli i prošle nedelje, rekli su da trasiraju gasovod. Tada su opomenuti, rečeno im je da više ne dolaze, međutim, juče su došli i uzorkovali teren. Ulazili su ljudima na privatne parcele bez saznanja vlasnika i gradske uprave koja je rekla da ne znaju šta se dešava“, kaže Marijana Petković iz Udruženja Ne damo Jadar za N1.


Vlada Srbije je prošle godine u avgustu donela odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica.


Mesec dana pre toga Rio Tinto demantovao je da se gradi tajni gasovod.

"Projekat Jadar nalazi se u fazi studije izvodljivosti i realizuje se u potpunosti u skladu sa usvojenim Prostornim planom područja posebne namene, tim planom definisane su trase infrastrukturnih sistema, uključujući trase gasovoda i dopremanja tehničke vode", saopšteno je iz Rio Tinta u julu 2021. godine.

Sa projektom Jadar završeno je pre 15 dana i sa kompanijom Rio Tinto poništena su sva dokumenta, saopštila je premijerka Ana Brnabić

"Ukinuta je Uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za eksplotaciju i preradu minerala jadarid od 13.2.2020. godine, tako da je prostorni plan ukinut i više ne postoji", izjavila je Brnabić.

Ipak, meštani Gornjih Nedeljica nemaju mira i tvrde da Rio Tinto ima i nove parcele.

"Predstavnici našeg udruženja su jasno naznačili premijerki da ne sme nijedna parcela preći u njihovo vlasništvo, evo prešle su tri, mi pratimo na E-katastru i beležimo", naglasila je Marijana Petković.

Iz Udruženja Ne damo Jadar kažu da još nije odlučeno o novim protestima, ali da ni na terenu još ne vide da je Rio Tinto otišao iz njihovog mesta, osim što su napustili kancelarije u Loznici.

BONUS VIDEO: ŽIVOTNA DRAMA DRAGANE LOVČEVIĆ: BITKA SA ĆERKOM SUDIJOM DO POSLEDNJEG DAHA (VIDEO)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR