Glas Javnosti

IMA LI VERNIKA U CRNOJ GORI: Srpski akademik pre 45 godina opisao kako izgleda vera bez suštine

Društvo
Autor: Glas javnosti

U maju 1977 godine, akademik Dejan Medaković (1922-2008) obilazio je srpske manastire predvodeći studijsku grupu sa Univerziteta u Gracu.

Obišli su i manstire u Crnoj Gori, i na osnovu razgovora sa igumanima, zaključio je da je malo vernika, da ih je nešto više u Boki, a u unutrašnjosti su prava retkost.

Prilikom posete Morači akademik Medaković zapisuje u dnevničke knjizi "Dani, sjećanja":

„U Morači nas dočekuje otac Maksimilijan, živi sam u konaku, ali je stigao da se u toj pustinji ugoji. Deluje kao prečanski popa iz Banata i čudno odudara u onom herojskom pejzažu. Morača je nekada bila skrivena i nepristupačna. Valjda zbog dugih godina u kojima je čuvala svoju netaktnuost, sada je kažnjena magistralom, koja prolazi tik uz manastir.Zbog toga je na udaru posjetilaca, ali uglavnom iz inostranstva i Srbije, iz Crne Gore malo ko dolazi.

Otac Maksimilijan se brani, ponekad je i neljubazan, ali turisti su nezaustavljivi. S ogorčenjem priča o crnogorskoj neduhovnosti, divljoj prirodi, bezverju i bezbožništvu. 

To nije uobičajena kaluđerska tugovanka. Sve je istina i još gore je od onoga što kazuje ovaj kaluđer zalutao u crnogorska brda. 

Crnogorski narod je dehristijanizovan. Vekovi stradanja i neljudskog življenja učinili su ono najgore, stvoren je čovek s dvostrukim moralom. Oni su opterećeni lažju, u mreži satkanoj od toliko suprotnosti. To je sredina obuzeta moralnim propadanjem.

S tugom mislim na Njegoša, na svoga pretka Milorada, na pradedu Danila, koji su tako verno služili jednoj našoj zabludi; poverovali su u crnogorski mit. Nisu bili kadri da razlikuju istinu i laž, pisali su s tako mnogo iskrenog žara, duboko uvereni da otkrivaju nekakvu srpsku Spartu. 

I Njegoš je povećavao tu zabludu. Gorostas je bio tragičan, a moji preci opsednuti njegovom vličinom, proširili su divljenje i na njegove saplamenike. Bila je to još jedna zabluda srpske romantike.

Sat kasnije prolazimo kroz vreli Titograd. Bože, šta li bi rekao Njegoš, pitam se, na činjenicu da glavni grad srpske Sparte nosi ime po čovjeku koji je uništavao sve što je srpsko."

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Milan Plavsic u 23.06.2022 13:01:17 h
     0 
Ovaj clanak je tendecizan, znaci ako tada nije bilo vernika, bio je komunizam, po tome kako se ovde pise nisu nam ni potrebne crkve i manastiri.Kakav zakljucak jednog Medakovica koji je jednom u zivoti posetio crkvi i na osnovu kazivanja jednog svestenika doneo naucni zakljucak da narod ne ide u crkve u CG.Sta su pokazale velucanstvene LITIJE, narod je tu crkva je u njemu