Glas Javnosti

I TO SE DOGAĐA: Ne može da iseli podstanara, pa ga tužio

Društvo
Autor: Glas javnosti

Spor između stanodavca i zakupca rešavaće sud.

Pre pet meseci Nišlija Vanja Dimić iznajmio je očev stan stanaru za koga kaže da je na početku dao depozit, a da do danas nije platio nijednu kiriju i većinu računa. Od novca se oprostio i jedino što želi je da iseli podstanara, pa je protiv njega i podneo tužbu Osnovnom sudu u Nišu.

Zakupac nije želeo da komentariše slučaj, a novinarki Južnih vesti je najavio da će je tužiti ako tekst bude objavljen uz reči “vi se poigrajte”.

Januara ove godine Dimić je dao u zakup stan ne očekujući, kako kaže za Južne vesti, da će od toga biti na gubitku i u minusu. Zajedno su sklopili ugovor o zakupu stana u kome se navodi da prilikom potpisivanja zakupac nije platio kiriju za prvi mesec, pa je u dokumentu i određen rok za dostavljanje tog novca.

Međutim, vlasnik tvrdi da podstanar do danas nije ispoštovao ugovor i da je platio samo depozit. Ističe da su, umesto zakupca, platili i skoro sve račune.


Oglas je stavljen na sajt i on se javio vrlo brzo, bez mnogo problema smo se dogovorili, nije pokušao ni da obara cenu. Predstavio se kao mnogo uljudan čovek, pismen, kulturan, naseo sam kao dete. Hteo sam da izađem u javnost jer postoji šansa ne da on stane s tim, nego da naredna osoba ne prođe kao ja - navodi Dimić.

Za ovih pet meseci u stanu je bio četiri puta kako bi zakupcu odneo tepih, sto, popravljao kablovsku i menjao osvetljenje. Kaže da je njihov kontakt prestao krajem februara.

Februara smo se čuli i dogovor je bio da mu pošaljem raskid ugovora o stanovanju. Sastavio sam raskid gde sam napisao da je on odgovoran za kiriju za prvi mesec jer nije plaćao, da raskidam na obostrano zadovoljstvo i da će taj dug da ostane, da on samo izađe i ne plati to - kaže Dimić.

Ipak, taj ugovor je bio jednostrano otkazan. Stanodavac i zakupac nisu uspeli da izglade odnos mirnim putem, pa je njihov slučaj došao i do Osnovnog suda u Nišu. Tužbu je podneo vlasnik stana. Zahteva da se isplati kirija za tri meseca, ali Vanja ističe da im novac nije prioritet već iseljenje stanara.

Tokom trajanja navedenog ugovornog odnosa tuženi nije uredno izmirivao svoje ugovorne obaveze prema tužiocu, po osnovu ugovorne zakupnine i komunalnih troškova - piše u tužbi.

Iznajmljivanje stanova u Nišu sa rastom cena nekretnina je poskupelo, pa se u poslednje vreme mnogi žale na takvu odluku stanodavaca. Više je kritika na račun vlasnika stanova i pored sklopljenog ugovora o zakupu. Međutim, Dimić smatra da taj ugovor njh ne štiti, što se, kaže, uverio na svom ličnom primeru.


Njegove tvrdnje nije želeo da komentariše za javnost zakupac stana, a novinarku je upozorio šta će se desiti ako tekst bude objavljen, pa u nastavku prenosimo deo razgovora.

Zakupac: Vas ću upozoriti, onako ljudski i kulturno i sa poštovanjem, da tekst koji ste objavili isto i redakcija i novinar koji je potpisan, a ne morate ni da se potpišete. Znate, postoji advokatska kancelarija koja, naravno, uz pomoć policije po zakonskim osnovama će doći do imena novinara - istakao je zakupac u telefonskom razgovoru.

Novinarka je pitala ukoliko navodi vlasnika nisu tačni zašto se ne iseli iz stana kada postoji sukob sa njim koji je došao i do suda.

Zakupac: Ja sam vam sada dao komentar, imaćete tužbu od mene sada kada ovo objavite i izneću lično ovo što ste mi rekli da ja treba da izađem iz stana - dodao je.

Novinarka: Ja sam vas pitala zašto se ne iselite ako imate takav odnos sa stanodavcima.

Zakupac: Je l ste vi možda meni, je l bi vi tako uradili platili i otišli?

Novinarka: Hvala vam puno na izdvojenom vremenu, prijatno.

Zakupac: Hvala i vama, ali kažem, eto, vi se poigrajte i dalje i nikakav problem.


Sistem iznajmljivanja stanova uređen je Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kao i Zakonom o obligacionim odnosima.

Ovim dokumentima se propisuje potpisivanje ugovora o zakupu između vlasnika stana i zakupca, što je u ovom slučaju i urađeno. Ugovor je zaključen na godinu dana, ali je nakon drugog meseca vlasnik podneo raskid ugovora.

Zakupodavac može otkazati ugovor o zakupu ako zakupac ne plati zakupninu ni u roku od 15 dana pošto ga je zakupodavac pozvao na plaćanje - piše u Zakonu o obligacionim odnosima.

Dimić ističe da nije pomogla i ponuda da se zakupac iseli bez nadoknade kirije i plaćanja računa, te da je morao da se obrati i pravnim organima. Prvo ročište je održano 29. maja.

Zakupac se nije pojavio, već njegov advokat. Zakazano je saslušanje svedoka na narednom ročištu, krajem septembra, pišu Južne vesti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR