Glas Javnosti

EVROPSKA KOMISIJA: Kratkoročni zakup će morati da se prijavi

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kompanija Airbnb i druge koje se bave kratkoročnim iznajmljivanjem stanova moraće da dostavljaju nacionalnim vlastima podatke o broju korisnika njihovih usluga, kao i broj noćenja koja su naplaćena u iznajmljenom smeštaju.

Prema nacrtu pravila Evropske komisije, ovi podaci bi trebalo da se čuvaju na jedinstvenoj ulaznoj digitalnoj stanici dostupnoj svim javnim organima, preneo je Rojters. Predlog koji će izvršna vlast EU objaviti ove nedelje deo je nastojanja da se uhvati u koštac sa različitim nacionalnim zakonima u dvadesetsedmočlanom bloku koji reguliše poslovanje kompanije Airbnb i drugih kompanija koje se bave izdavanjem stanova turistima.
Inače, Evropska komisija je još prošle godine najavila promenu propisa, jer je na adresu ovog tela stigla inicijativa da se na tržištu EU razvije "odgovoran, pošten i pouzdan rast kratkoročnog zakupa smeštaja, kao deo uravnoteženog turističkog sistema". U okviru ove inicijative je navedeno da je cilj da se obezbede jednaki uslovi za sve pružaoce usluga smeštaja. To znači da se na čitavom tržištu EU ponudi jedinstveno rešenje od kojeg bi korist imali svi, ne samo vlasnici smeštaja i platforme koje iznajmljuju u njihovo ime, piše portal Ekapija.

Zahtev za regulisanje tržišta kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja je inače pokrenut još pre nekoliko godina, dok je Evropska alijansa gradova pre tri meseca poslala pismo u kome traži pooštravanje mera. Predstavnici gradskih vlasti Barselone, Bolonje, Brisela, Areza, Pariza, Beča, Amsterdama, Liona, Porta i Firence, kao i 12 drugih gradova EU, tvrdi da je Evropska komisija odustala od projekta zakonske inicijative koja bi regulisala način na koji građani iznajmljuju svoje nekretnine za kratkoročne odmore.
U Amsterdamu je, na primer, broj oglasa za četiri godine porastao za pet puta, u Firenci za 60%, a u Krakovu za 100%. Evropski gradovi se već godinama suočavaju sa problemom kratkoročnog zakupa, budući da se građani žale da ova vrsta izdavanja smeštaja otežava najam prostora na duži period. Oni traže da platforme sa vlastima podele sve informacije i omoguće pristup podacima.

U Barseloni je prošle godine, posle brojnih pritužbi stanovnika na stalnu buku, visoke cene zakupa i manjak stanova, opština najavila zabranu Airbnb da stanove i sobe iznajmljuje za manje od 31 dan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR