Glas Javnosti

ZAKUP NA PERIFERIJI BIĆE JEFTINIJI: Nekretnine na dobrim lokacijama i dalje se brzo rentiraju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene zakupa nekretnina u Srbiji rasle su neprekidno u poslednjih godinu dana. Kako se u tom periodu u našu zemlju doselio veliki broj ruskih državljana povećana je potražnja, pa su cene skočile ne samo u centralnim gradskim opštinama nego i na periferiji. Vlasnici stanova, čini se, dočekali su svojih pet minuta, jer su i prosečni stanovi van grada izdavani za iznose koji su ranije jedva bili zamis

Od početka godine rente miruju, pa čak su počele i blago da padaju, međutim stručnjaci za nekretnine kažu da je rano za ozbiljnije prognoze i najave kako će se u budućnosti kretati. Kako za Politiku navodi Živorad Vasić, suvlasnik kompanija Kadena i Sothebys, dobri stanovi na dobrim lokacijama i dalje se jednostavno i brzo rentiraju, dok se promene vide na periferiji gde se pad cena jedino i može očekivati.
– Cene su rasle do pre tri meseca i stale su. Međutim, prema nekim najavama, očekuje se opet dolazak ruskih državljana i verujem da potražnja može samo da raste. Kada je reč o pojeftinjenju ili vraćanju cena na nivo od pre godinu dana, siguran sam da se to neće dogoditi. Moguće samo kada je reč o stanovima van grada koje su vlasnici u trenutku ogromne potražnje podigli nerealno cene do suludih iznosa - napominje Vasić i objašnjava da se stanovi na Savskom vencu, Vračaru, Paliluli i dalje jako dobro iznajmljuju.

Kako istoče, "postoji tržište i nema izgleda da će se tu dogoditi neki pad rente".
– Dokle god je cena kvadrata na ovom nivou ostaće i rente kolike su i bile. Posebno na dobrim lokacijama. U prvom trenutku kada smo imali talas ruskih državljana oni nisu ni pitali koliko košta zakup stana, međutim posle godinu dana shvatili su šta je realna cena i mnogi su promenili lokaciju na kojoj žive – kaže sagovornik Politike.
Dodaje da i Rusi kao zakupci sada traže bolji kvalitet za bolju cenu. Upitan koja je realna cena zakupa, na primer, jednosobnog stana u centru Beograda, odgovara da je to između 800 i 1.300 EUR, ukoliko je reč o novogradnji ili renoviranom objektu, bez garaže.
Stručnjaci za nekretnine navode da su trenutne cene u glavnog gradu potpuno realne, jer je Beograd centar Balkana i svi žele baš u prestonicu. To je njegova prednost i u skladu sa tim se može očekivati da će u budućnosti i zakup nekretnina i cene kvadrata biti kao u svim velikim evropskim metropolama – visoki.

Da je Beograd ubedljivo najveće tržište nekretnina u Srbiji pokazuju i podaci da je u poslednjem kvartalu prošle godine prodato oko 2.500 stanova u novogradnji i oko 2.300 stanova u starogradnji. Stručnjaci smatraju da će se dobri projekti i dalje prodavati. Sve je manje kreditnih kupaca, jer su zajmovi skupi i kamate visoke. Mahom stanove kupuju kao investicije gotovinom stranci ili naši građani iz dijaspore.
Među kupcima je veće interesovanje za novogradnju, posebno su popularni stanovi u zgradama koje imaju garažu. Indeks cena nekretnina je, prema zvaničnim podacima, imao sličan rastući trend kao i zemlje iz regiona poput Hrvatske, Slovenije ili Bugarske. Predviđanja za ovu godinu su da neće biti daljeg rasta u starogradnji, dok će u novogradnji rast da se nastavi, mada ne istim tempom kao u poslednje dve godine. Potražnja, sa druge strane, kažu sagovornici Politike sigurno će rasti u velikim gradovima, prenosi portal Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR