Glas Javnosti

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe širom sveta obeležili krsnu slavu Sveti Vasilije Ostroški (FOTO)!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Humanitarna organizacije Srbi za Srbe i ove godine, proslavila je širom sveta svoju krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog.

Predstavnici organizacije iz Srbije, Republike Srpske, Sjedinjenih Američkih Država, Švajcarske, Kanade, Nemačke, Austrije, Australije, Švedske i Crne Gore, okupili su se u svojim parohijskim hramovima i presekli slavski kolač i osveštali žito u čast Svetog Vasilija Ostroškog.



U Srbiji slava se obeležavala u Beogradu, Nišu, Loznici i Arilju.

 

U Beogradu je kao i prethodnih godina okupljanje članova, volontera i prijatelja bilo u Hramu Svetog Simeona Mirotočivog, na Novom Beogradu.

Kolač je osveštao vikarni episkop toplički Petar. Predveče istog dana, slava je proslavljena i u restoranu hotela Orašac.

U Nišu slava je obeležena u hramu Svetog Vasilija Ostroškog.

 U Arilju kolač je presečen u crkvi Svetog Ahilija, dok je u Loznici slava obeležena u manastiru Tronoša.



Predstavnici organizacije Srbi za Srbe, u Crnoj Gori pojačani članovima organizacije iz Bileće, zajedno sa prijateljima i volonterima okupili su se pod Ostrogom. Prisutan je bio i episkop budimljansko-nikšićki g. Metodije.

U Republici Srpskoj članovi, volonteri i prijatelji okupili su se u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Doboju.

U Cirihu članovi, volonteri i prijatelji organizacije iz Švajcarske okupili su se u hramu Uspenja presvete Bogorodice.



Kanadski ogranak Humanitarne organizacije Srbi za Srbe, i ove godine, proslavio je slavu u Hramu Sabora srpskih svetitelja u Misisagi.

Novoformirani australijski ogranak proslavio je slavu u crkvi Svetog Đorđa u Sidneju. Volonteri ogranka počastili su prisutne posnom zakuskom nakon osveštanja slavskog žita i kolača.



Mesto slavskog okupljanja članova, prijatelja i volontera nemačkog ogranka bilo je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu, kafani Lazarica u Nirnbergu i Hramu Svetoga Jovana Vladimira u Minhenu.

U Sjedinjenim Američkim Državama obeležavanje slave organizovano je u Sabornom hramu Svetog Save u Njujorku, Srpskom manastiru Nova Gračanica u državi Ilinois i crkvi Svetog Luke u Merilendu, predgrađu Vašingtona.

U Švedskoj molitveno okupljanje i obeležavanje slave bilo je u hramu Svetog Stefana Dečanskog u Geteborgu.


U Parohiji Svetih Kirila i Metodija u Gracu, austrijski ogranak zajedno sa prijateljima i volonterima organizacije osveštao je ikonu Svetog Vasilija Ostroškog i presekao kolač. Takođe, slave su se organizovale i u Beču u crkvi Vaskrsenja Hristova i u Parohiji prepodobne majke Paraskeve u Klagenfurtu.

"Molitvama Svetog Vasilija Ostroškog nastavljamo sa našim dobrotvornim radom!" Poručili su iz humanitarne organizacije Srbi za Srbe.








SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR