Glas Javnosti

GRAD REKORDER PO BROJU TROPSKIH DANA – ledeni dani na minimumu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako navodi RHMZ u godišnjem biltenu, tropske temperature tokom 2023. bile su zabeležene u celoj Srbiji, čak i u onim sezonama kada su obično potpuno neočekivane.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je godišnji bilten za 2023. godinu u kome se navodi da su Leskovac i Beograd imali su najveći broj dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom koja je viša od 30 stepeni Celzijusa – čak 64, odnosno 57 takozvanih tropskih dana.

Kako navodi RHMZ u godišnjem biltenu, tropske temperature bile su zabeležene u celoj Srbiji, čak i u onim sezonama kada su obično potpuno neočekivane.

Poređenja radi, prosečni broj tropskih dana u Beogradu u toku godine je 45, ali i ta brojka se odnosi na „novi” referentni period od 1991. do 2020. godine, u kojem su već vidljive posledice klimatskih promena. Referentni prosek bi bio još manji ako bismo poredili sa ranijim decenijama.

Registrovan je i rekordan broj tropskih noći tokom godine (kada minimalna dnevna temperatura ne pada ispod 20 °C), a najviše u Beogradu – čak 34 tropske noći u 2023. godini, 8 više od tridesetogodišnjeg proseka. Za razliku od toplih ekstrema, broj mraznih i ledenih dana bio je na većini meteoroloških stanica u Srbiji rekordno mali. U pojedinim delovima Srbije dana sa jakim mrazom uopšte nije ni bilo.

„Godinu 2023, koja je po meteorološkim merenjima bila najtoplija u Srbiji od 1951. godine, treba videti i kao prozor u našu potencijalnu klimatsku budućnost” – navodi se na sajtu Klima 101 – “Ali podaci o ekstremima koje nam daju naučna merenja nisu tu samo kako bismo se mi brinuli o posledicama klimatskih promena. Njih upravo sada koristimo kako bismo unapredili naše baze i razvili nove modele i predviđanja – kakva nas klima čeka, i kako se na nju možemo pripremiti“.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR