Glas Javnosti

Šta sve Leskovčani plaćaju kroz ASTRONOMSKI RAČUN ZA STRUJU NA NOVOM STADIONU

Društvo
Autor: Glas javnosti

Potrošnja električne energije u mnogome zavisi od vremenskih prilika, kao i odigravanja utakmica u večernjem terminu, objašnjava “najupućeniji u funkcionisanje stadiona Dubočica”.

Očekujemo u skorije vreme da zajedno sa Vladom Republike Srbije i Fudbalskim savezom Srbije počne da funkcioniše javno preduzeće sa svim troškovima kako bi se gradski budžet ubuduće relaksirao, ističe Aleksandar Pejčić nakon što je javno procurela informacija da će Leskovac morati da plati skoro 6 miliona dinara decembarski račun za utrošenu struju na novom stadionu.

Kako objašnjava u dopisu prosleđenom redakciji, a u kome se Pejčić predstavlja kao “najupućeniji u funkcionisanje stadiona Dubočica”, potrošnja električne energije u mnogome zavisi od vremenskih prilika kao i odigravanja utakmica u večernjem terminu.

“Fudbalski stadion Dubočica ima najsavremeniji travnati teren tj. mešavina prirodne trave i hibrida u odnosu 70 prema 30% ima i sistem za navodnjavanje, kao i sistem za zagrevanje trave i korena iste. Dva su parametra kada se uključuje sistem za zagrevanje trave i to: kad je na površini – 2 stepena i u korenu trave -14 stepeni. Kako je u decembru uvek temperatura bila niska, automatski su se palili sistemi za zagrevanje trave, što je zahtevalo potrošnju električne energije. Drugi razlog, možda i najveći za potrošnju električne energije je uključivanje reflektora za odigravanje noćnih utakmica u kasnim večernjim satima”, ističe Pejčić.

Kako dodaje, u decembru mesecu su odigrane četiri utakmice u noćnom terminu i to: 30.11.2023. godine Čukarički - Ferencvaroš, 02.12.2023. godine Dubočica - Grafičar, 14.12.2023. godine Dubočica – Inđija i Dubočica – Radnički Novi Beograd 06.12.2023. godine.

“Takođe, moramo da napomenemo da prilikom odigravanja međunarodnih utakmica dva sata pre početka utakmice moraju biti uključeni reflektori i provereni svi svetlosni sistemi, kao i prilikom održavanja treninga od 45 minuta po svakoj od ekipa koje igraju na stadionu. Kad je reč o domaćim utakmicama, sat vremena je ranije uključivan reflektor kako bi se ekipe zagrejale i sat vremena kasnije kako bi se tehnika i sve kamere spakovala”, ističe.

Kako zaključuje, iz tih razloga je u decembru potrošnja bila veća nego što je uobičajno.

Ipak, to ne potire činjenicu da će decembarski račun građane Leskovca koštati neverovatnih 50.000 evra, što je trenutna cena jednog kvalitetnog dvosobnog stana u centru grada.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR