Glas Javnosti

OVAJ GRAD U SRBIJI I ZVANIČNO NAJZAGAĐENIJI U EVROPI, nema ni mernu stanicu, ali ima OBEĆANJA...

Društvo
Autor: Glas javnosti

Gradonačelnik Leskovca je pre skoro godinu dana priznao da ne zna kako da reši problem trovača vazduha i spreči ih da spaljuju kablove.

Po najnovijem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, Leskovac je najzagađeniji grad Evrope po koncentracijama PM 10 čestica.

Kako je saopštilo Udruženje građana “Tim 42” iz ovog grada, rad na terenu i istraživanja koja su do sada sproveli pokazuju isto.

“Iskoristili smo priliku da na javnoj raspravi o budžetu grada Leskovca za 2024. godinu uputimo predloge koji bi doprineli da se ova situacija bar malo popravi. Od nadležnih smo dobili potvrdu da su naši predlozi prihvaćeni, da su ove aktivnosti u planu rada nadležnih odeljenja Gradske uprave i da su sredstva za ove namene predviđena u okviru programa zaštite životne sredine”, navode iz ovog udruženja.

Iako je bilo planirano da Leskovac dobije mernu stanicu PM 10 čestica do kraja prošle godine, izvesno je da će ona krenuti sa radom tek naredne.

Podsetimo, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je pre skoro godinu dana priznao da ne zna kako da reši problem trovača vazduha i spreči ih da spaljuju kablove.

Naime, nakon što je opozicioni odbornik Grupe građana „Za Leskovac – zajedno“ Nenad Zdravković zatražio u lokalnom parlamentu od skupštinske većine da pronađe rešenje kako da se zaustave trovači vazduha koji pale gume i kablove ovom delu grada, ističući da će svi podržati bilo kakvu inicijativu, njemu je replicirao gradonačelnik i kazao da adekvatnog rešenja za taj problem nema. 

„Skoro sam prolazio tamo i bile su tri ogromne vatre na toj lokaciji. Bukvalno su pluća mogla da se pocepaju od aerozagađenja. Otišao sam svojim kolima tamo. Vatra zapaljena nasred puta, ne možete ni da prođete. Bila su tu tri pripadnika romske populacije i normalno su se distancirali od svega toga. Ne znam šta bi vi uradili, ali ja sam pozvao načelnika MUP-a koji mi je odmah rekao da će poslati jedinicu, patrolu i sačekao sam dok nisu došli vatrogasci da ugase požar. To se konstantno dešava i to jeste ogroman izvor zagađenja. Tu možemo samo da apelujemo da svi mi imamo obavezu da prijavimo onoga ko to radi, makar bio i rođeni brat. Samo je to način na koji možemo nešto da uradimo. Ovako, ja zaista ne vidim rešenja. Imamo samo sedam komunalnih policajaca, a od toga im je jedan šef“, zaključio je Cvetanović, koji je pre par meseci saopštio da će pokušati da izdejstvuje kod republike da se poveća broj komunalnih policajaca.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR