Glas Javnosti

GODINA U KOJOJ SE SRBIJA PROBUDILA! Ekološki protesti, Srbija dobila novog patrijarha, Orlovi odleteli na Mundijal

Društvo
Autor: Glas javnosti

Danas je poslednji dan u ovoj godini, a sumiraćemo šta je to sve obeležilo 2021.

Hiljade ljudi je krajem novembra i početkom decembra izašlo na ekološke proteste protiv ekspolatacije litijuma, što je predsednika Aleksandra Vučića primoralo na povlačenje i promene zakona o eksproprijaciji i zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Vučić je prvi put javno priznao poraz i delimično udovoljio zahtevima građansko-političkog pokreta Ekološki ustanak, čije vođe ustraju u tome da vlast povuče štetne sporazume sa korporacijom Rio Tinto o istraživanju i rudarenju litijuma na teritoriji Srbije.

Srbija je početkom 2021. godine bila među vodećim zemljama u Evropi koje su uspele da obezbede dovoljno vakcina protiv korona virusa, čak tri proizvođača - kineskog Sinofarma, ruskog Sputnjika i nemačko-američkog koncerna Fajzer-Bionteka.

U Beogradu je, na Torlaku, otvoren pogon za proizvodnju Sputnjika, a u toku su radovi na izgradnji fabrike za proizvodnju kineske vakcine.

Ono što je obeležilo godinu na izmaku je i hapšenje Veljka Belivuka i njegove grupe 4. februara, koji je sa saradnicima označen kao kriminalni klan blizak "kavačkom" kriminalnom klanu iz Crne Gore, ali i hapšenje policijskih zvaničnika, poput nekadašnje državne sekretarke Dijane Hrkalović i navodi o prisluškivanju predsednika Srbije.

Građani su ove godine dobili dva puta po 30 evra i krajem godine još 20, kao pomoć tokom pandemije, dok su penzioneri dobili dodatnih 50 evra na tu sumu, prenosi 021.
Ove godine je i za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve izabran mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, Senat Univerziteta u Beogradu po drugi put je poništio doktorsku disertaciju ministra finansija Siniše Malog zbog plagijata, a fudbalska reprezentacija Srbije kvalifikovala se na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru 2022. godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR