Glas Javnosti

Francuski dokumentarac otkrio sve UŽASE iskopavanja litijuma u Srbiji! Dolina Jadra tema i španskih medija (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Francuska državna televizija emitovala je dokumentarni film u kojem žestoko kritikuje projekat Rio Tinta u dolini Jadra.

Litijum je jedan od glavnih načina za smanjenje emisije gasova staklene bašte...Električni automobil! Njegova prodaja eksplodira, javna politika nas podstiče da se vozimo na električnu energiju.

Ali da li je električni automobil bez posledica po životnu sredinu? Odakle će dolaziti litijum potreban za baterije, pitanje je koje se postavlja u dokumentarcu.

Dolina Jadra, u Zapadnoj Srbiji: ovo je mesto koje je odabrala anglo-australijska multinacionalna kompanija Rio Tinto za izgradnju najvećeg rudnika litijuma u ​​Evropi, navodi se dalje i dodaje da je projekat promovisan na srpskoj TV pod sloganom „Zelene tehnologije, električni automobili, čist vazduh“ dok se u pozadini čuje ptičje cvrkutanje.. 

U jeku kampanje na domaćim nacionalnim televizijama u kojoj se projekat Rio tinto prikazuje gotovo idilično francuska državna televizija postavlja pitanja kakve posledice izaziva iskopavanje litijuma, koje tačke na zemlji su iseljene zbog kopanja i trajnog zagađenja životne sredine, zašto bi se u Evropi kopalo samo u Srbiji, koje evropske zemlje su isterale Rio Tinto sa svoje teritorije…I to samo su neka od pitanja na koja odgovara film  francuske televizije o ovoj kompaniji i njenom poslovanju u Srbiji upozoravajući na katastrofalne posledice takvog projekta.

U dokumentarnom filmu posebno je apostrofirana činjenica da litijuma ima mnogo više u drugim evropskim zemljama nego u Srbiji, i dodaje se da niko neće Rio Tinto u svojoj zemlji. 

Naglašava se pustoš koje je Rio Tinto ostavio za sobom po svetu i suptilno se ismejava skoro idilična reklamu ove kompanije - reklama koju srpska nacionalna televizija pušta u udarnom terminu. 

-Suludo je iseliti 20,000 stanovnika-zemljoradnika sa najplodnije srpske zemlje, zbog 312 radnih mesta (pogledajte samo oranice ovog kraja). A što se dobiti za Srbiju tiče, ona ne bi postojala, jer zemlja i vode, koje bi bile zauvek uništene, nemaju cenu."

U emisiji je pored ostalih sagovornika i Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je rekao da nijedna zemlja u Evropi ne bi dozvolila kopanje litijuma na svojoj teritoriji.

- EU hoće čistu energiju i čiste automobile, ali preko prljavog posla“, kazao je Ćuta za francusku Tv.

Zelena oaza u kojoj cvrkuću ptičice dok se iskopava litijum slika je koja je daleko od realnosti budućeg rudnika po mišljenju stanovnika, zaključuje se u dokumentarcu.
- Izgledaće kao mesec, kao Mars!, jadikuje Nebojša Petković. 

Ovaj lokalni stanovnik, navodi se u dokumentarcu zna da će rudnik koristiti ogromne količine sumporne kiseline, a posebno bi mogao da proizvede arsen, kao što se desilo prilikom bušenja prvih bunara koje je multinacionalna kompanija iskopala usred polja. 

„Ovo su dve istražne rupe. Arsen je pronađen okolo, a leti ništa ne raste u krugu od 10 metara od ovih bunara.

Prema rečima Nebojše Petkovića, ovaj rudnik uklesan između dve reke predstavljao bi rizik od zagađenja za ceo region. 
- Mislim da je ovo prvi put u ljudskoj istoriji da je takav rudnik napravljen u naseljenom području. Ovde živi 20.000 ljudi. Biće to katastrofa.

Rio Tinto kaže da sprovodi 12 ekoloških studija, koje će kasnije objaviti. Ali ovo nije prva ekološka kontroverza kompanije. U Papui Novoj Gvineji je optužena da nije uspela da očisti minu nakon što ju je napustila pre 30 godina. U Australiji, kompanija je prošle godine uništila sveto mesto Aboridžina staro 46.000 godina. Rio Tinto se tada izvinio, zaključuje francuski novinar.

I španski mediji bave se projektom Rio Tinta u Srbiji koja je na mapi obeležena crnom bojom.


Rio Tinto procenjuje da će rudnik moći da radi najmanje 40 godina, proizvodeći 2,3 miliona tona litijum karbonata godišnje, ključnog minerala za baterije za električna vozila i za skladištenje obnovljive energije. Osim toga, proizvodiće 160.000 tona borne kiseline koja se koristi, na primer, za solarne panele i vetroturbine. Rudnik će moći da proizvede dovoljno litijuma za više od milion električnih automobila godišnje, tržište za koje se predviđa da će se proširiti sa 1,2 miliona vozila u 2017. na najmanje 23 miliona u 2030., podaci su Međunarodne agencije za energiju predočava španski dnevnik. Uz konstataciju:
- Pre ili kasnije, posebno Evropljani bićemo primorani da sebi postavimo neka pitanja. Nadamo se da tada neće biti kasno za našu planetu, piše španski portal es.metallirari.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTAR
od Zdrav razum u 01.12.2021   09:05:34 h
     0 

Stranci vide ono što ovi korumpirani ćoravci na vlasti neće da vide! Briga njih za narod i Srbiju! Toliko im je guzicu zinula na pare da će i sopstvenu majku na kraju da prodaju! Sramotno!
AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP