Glas Javnosti

EVROPSKO LICE SRBIJE: Od Subotice do Beograda za sat i 15 minuta (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Radovi na izgradnji brze pruge od Novog Sada do Subotice zvanično su počeli 7. aprila, kada je i obustavljen železnički saobraćaj na ovoj trasi. Prvi zadatak je demontaža čitave kontaktne mreže.

Nenad Stanisavljević iz "Infrastruktura Železnice Srbije" ističe da se trenutno radi na demontaži kontaktne mreže da deonici Sajlovo-Zmajevo.

"Zbog toga upozoravamo i apelujemo na sve građane, one koji prelaze preko pruge i žive blizu, da poštuju znake upozorenja i ne prilaze kontaktnoj mreži i radovima, jer i pored toga što je obustavljen železnički saobraćaj do Subotice, kontaktna mreža će na nekim deonicama stalno ili povremeno biti po visokim naponom" - objašnjava Stanisavljević.Rok za izvođenje radova počeo je da teče od trenutka obustave saobraćaja, a predviđeno je da traju 33 meseca, do kraja 2024. godine.

Međutim, i pre 7. aprila bilo je radova koji nisu zahtevali obustavu saobraćaja – radovi u Železničkoj stanici Novi Sad kao i u Kisačkoj ulici u Novom Sadu na nadvožnjaku."Sada kreću intenzivni radovi, počelo se sa demontažom kontaktne mreže, sledi demontaža pruge i izgradnja nove. Treću deonicu izvodi Konzorcijum kineskih železnica, koji je radio i deonicu od Beograd centra do Nove Pazove. Kao što smo imali situaciju od Beograda do Novog Sada da je potpuno promenjena geografija, slično je i ovde. Izgradiće se 49 novih objekata, ali ovde je ravnica, pa se očekuje da će lakše ići radovi2 - navodi Stanisavljević, piše RTS.

Jedan od najvećih objekata na tom delu pruge biće vijadukt u Vrbasu, koji će imati 1.600 metara, biće rekonstruisane sve železničke stanice na ovom potezu - njih devet, a biće izgrađene i tri nove - Lovćenac, Rumenka i Vrbas. Rekonstruisaće se železnički čvorovi Novi Sad, Subotica i Vrbas.


Plan je da sve to omogućiti da 2024. vozovi od Beograda do Subotice stižu za sat i 15 minuta.

"Do pre par godina vozovi su tu udaljenost po redu vožnje prelazili prosečno za 2,5 sata, brzinom od četrdesetak kilometara na sat. Zamislite šta će biti kada bude pet puta brže, ići će se 200 kilometara na sat" - ističe Stanisavljević.Vrednost investicije je milijarda i 160 miliona evra, dok je prva deonica koštala milijardu evra.

Da bi se omogućilo redovno i nesmetano funkcionisanje saobraćaja, "Infrastruktura Železnice Srbije" je prethodne dve godine rekonstruisala regionalne pruge.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR