Glas Javnosti

MALINARI U PROBLEMU, BERAČA NEMA NI ZA DNEVNICU OD 5.000 DINARA: U zapadnoj Srbiji, uoči početka sezone, bezuspešna potraga za radnicima

Društvo
Autor: Glas javnosti

Društvene mreže, portali i novine u Srbiji su prepuni oglasa u potrazi za beračima malina kojima domaćini - u strahu da će im rod propasti, jer neće imati ko da ga "skine" - nude sve bolje uslove. Tako će i ovogodišnja dnevnica, najverovatnije, iznositi čak 5.000 dinara - 2.000 više nego lane.

Malinar iz Ivanjice Miodrag Sretenović berače bezuspešno traži već tridesetak dana, a oglas je postavio na jednom od čitanijih portala u zapadnoj Srbiji.


- Uz dnevnicu nudim smeštaj i hranu, ali niko neće da radi. Moj zasad je na površini od oko 50 ari, što i nije tako puno, pa zamislite koliko tek strepe vlasnici većih parcela - objašnjava Sretenović, pretpostavljajući da će cena maline ove godine premašiti 600 dinara po kilogramu, mada pojedini otkupljivači vele da će "izaći" i na 1.000, što bi bilo rekordno.

Na to će, kažu dobri poznavaoci ove oblasti, pre svega uticati manjak roda - posebno u brdskim predelima, gde je malinjake "pokosio" kasni sneg. Istovremeno, na svetskom tržištu je sve veća potražnja za srpskim malinama, mada trenutna kriza u Ukrajini i te kako može da utiče na izvoz.

- U hladnjači su mi ostale neke zalihe od prošle godine, a trenutna cena je dostigla 590 dinara, plus porez. U malinjacima se ovih dana čisti višak, te đubri, taripira i frezira, a za sve to sam morao da dovedem radnike iz Požege, kojima plaćam 400 dinara po satu. Imam zasade na 1,3 hektara, pa se uzdam u obećanje jednog Piroćanca da će mi na vreme dovesti berače. Računam i na tradicionalnu radnu smagu iz Republike Srpske - veli Vladan Perović iz Arilja.


Inače, pojedini malinari iz ovog mesta, ali i iz Ivanjice - već godinama unazad - sa prvim prolećnim radovima odlaze autobusom na jug Srbije i odatle dovoze radnike, koji u ovim krajevima ostaju sve do kraja sezone branja. Među njima je najviše Roma, kojima proizvođači obezbeđuju smeštaj, a oni - po potrebi - idu od proizvođača do proizvođača i obavljaju sve potrebne poslove. Trenutna dnevnica im je oko 4.500 dinara...


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR