Glas Javnosti

SVETSKE SILE SU SE OTIMALE OKO OVOG IDILIČNOG SRPSKOG SELA: U njemu su živeli carevi, a danas se tamo snimaju poznate serije!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Seosko naselje u Srbiji u opštini Knić u Šumadijskom okrugu - Borač, je mesto u kome su se Srbi sklanjali od neprijatelja selo koje su Srbi podigli na rimskim temeljima.

Izgradnji ovog mesta najviše je doprineo despot Stefan Lazarević, dok mnogi kažu da je u ovom selu imalo više stanovnika nego u Londonu, dok je ime dobilo po borbenom duhu lokalnog stanovništva.
Arheološka istraživanja pokazuju da je grad star oko dve hiljade godina, a da su tokom vekova u njemu su živeli carevi, kraljevi i vlastelini.

Čuveno je po Boračkom kršu, ostatku ugašenog vulkana, koji je nastao pre 20 miliona godina. Na njemu su tvrđave gradili Kelti, Rimljani, Vizantinci i Srbi i kao takvo je ucrtano na mapi sveta.



Despot Stefan Lazarević je na tom mestu sa Dubrovčanima potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini. Grad je bio vojno-strateško uporište, a zbog geografskog položaja važio je za neosvojivu tvrđavu.

U Boraču su postojala dva manastira i devet crkava, a groblje se prostiralo na oko pola hektara. U selu je očuvan veliki broj starih srpskih kuća (kraj 19. i početak 20. veka), a u nekima od njih se može dobiti smeštaj, jer se seljani bave seoskim turizmom.

Crkva svetog arhangela Mihaila se nalazi podno Boračkog krša i do nje se može lako prići; dvorište je divno uređeno i ima mesta za sedenje i izlet. Put pored crkve vodi do planinarskog doma, od koga se može popeti na vrh Krša, na kome su ostaci grada.



Interesantno je da su spomenici prvobitno bili napravljeni u jarkim bojama i imali su određena obeležja - ako je sahranjen drvoseča - sekira, ako je vojnik - šajkača.

Borački krš proglašen je za spomenik prirode i pod zaštitom je države. Ono što je zanimljivo današnjem svetu jeste da je u selu snimana poznata TV serija "Moj rođak sa sela" i "Nemanjići - rađanje kraljevine".
Takođe, na Starom groblju u Borču su snimljeni kadrovi iz serije "Crna svadba", prenosi Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR