Glas Javnosti

EU UVODI NOVITETE U POLJOPRIVREDU: Planovi da se prečišćenim otpadnim vodama zalivaju njive

Društvo
Autor: Glas javnosti

Evropska komisija objavila je smernice za bezbedno korišćenje tretiranih gradskih otpadnih voda za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, usled ekstremnih suša s kojima se ovog leta suočava veliki deo Evrope.

- S obzirom da je nekoliko članica sve više pogođeno sušama, ponovna upotreba vode iz potrojenja za prečišćavanje gradskih otpadnih voda može postati ključno sredstvo da se obezbedi dodatan siguran i predvidiv izvor vode, istovremeno povećavajući sposobnost EU da se prilagodi klimatskim promenama - saopštila je Evropska komisija.
Evropski komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je da su resursi slatke vode oskudni i sve više ugroženi i da smernice Komisije mogu da doprinesu sigurnom prometu prehrambenih proizvoda uzgajanih pomoću korišćene vode širom EU.

- U vreme nezapamćeno visokih temperatura, moramo da prestanemo da trošimo vodu i da efikasnije koristimo taj resurs kako bi se prilagodili klimatskim promenama i obezbedili sigurnost i održivost našeg poljoprivrednog snabdevanja - rekao je Sinkevičius, prenosi sajt Euractiv.
Ekstremne suše uzrokovane klimatskim promenama izazivaju sve veći strah da će ugroziti prinose useva, otežati uslove za proizvodnju i povećati cene hrane.
U Francuskoj i delovima Engleske u julu su zabeležene rekordne suše
U Francuskoj, koja je zbog velikih suša uvela ograničenja upotrebe slatke vode, u julu je palo samo 9,7 milimetara kiše, prema podacima nacionalne meteorološke službe.
To je za 84% manje od prosečnih nivoa za taj mesec u periodu od 1991. do 2022, pa je ovaj jul bio najsušniji mesec od marta 1961. godine. Ministar za životnu sredinu Kristof Bešu izjavio je da je u julu bilo samo 12% potrebnih padavina.


Farmeri imaju poteškoće da nahrane stoku zbog isušenih travnjaka, a navodnjavanje je zabranjeno u velikim oblastima na severozapadu i jugoistoku zbog nestašica slatke vode.
Francuska je četvrti izvoznik pšenice i u prvih pet izvoznika kukuruza u svetu, a slaba žetva zbog suša može dodatno opteretiti snabdevanje žitom koje je teško pogođeno posle ruskog napada na Ukrajinu.
U južnim i istočnim delovima Engleske prošli mesec je takođe bio najsušniji jul do sada zabeležen, prenosi portal Ekapija.
Neki snabdevači vodom su već najavili restrikcije koje pogađaju milione ljudi, a proizvođači voća i povrća su upozorili da će imati manju količinu nekih proizvoda, na primer pasulja i bobičastog voća.


Zbog poskupljenja goriva i hrane inflacija u junu u Velikoj Britaniji je dostigla 40-godišnji maksimum.
Za nekoliko područja Španije se za ovu sedmicu najavljuju temperature do 40 stepeni. Dugotrajne vrućine pogoršavaju problem nestašice vode u poljoprivredi, koji traje još od prošle zime, pa su uvedena ograničenja korišćenja vode u najpogođenijim oblastima.
Vlada je saopštila ove sedmice da je popunjeno samo 40% kapaciteta rezervoara vode.
Berba maslina sa nenavodnjavane zemlje će iznositi manje od 20% proseka tokom proteklih pet godina. Španija isporučuje gotovo polovinu svetskog maslinovog ulja.


I Portugal se suočava s "najvećom sušom ovog veka", upozorio je ministar za životnu sredinu Hose Duarte Kordeiro.
Portugal je, kao i Poljska, apelovao na građane da štede vodu.
Evropska komisija je u proceni ažuriranoj prošlog meseca navela da se 44% EU i Velike Britanije trenutno suočava sa "upozoravajućim" nivoom suše.
Komisija je upozorila da će zbog niske vlažnosti zemljišta nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Rumuniju, Španiju, Portugal i Italiju, imati smanjene prinose useva ove godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR