Glas Javnosti

DETALJI NAPADA NA NASTAVNICU U OŠ "JOVAN DUČIČ": Majci osumnjičenoj za zlostavljanje preti PET GODINA ROBIJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Majka učenika OŠ "Jovan Dučić" iz Beograda A. R., koja se sumnjiči da je zlostavljala i mučila nastavnicu biologije iz te škole, uhapšena je juče i određeno joj je zadržavanje od 48 sati.

Ona je zadržana u zatvoru po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i na teret joj se stavljaju krivična dela zlostavljanje i mučenje i ugrožavanje sigurnosti.

- Uhapšenoj se krivičnom prijavom stavlja na teret da je 13. juna u OŠ na Novom Beogradu, nezadovoljna sinovljevom zaključenom ocenom, uputila oštećenoj nastavnici pretnje po život i telo, vređala je, počupala za kosu i zadala joj više udaraca u predelu tela nanevši joj lake telesne povrede. Usled radnji okrivljene oštećenoj je, kako je izjavila, povređeno ljudsko dostojanstvo i oseća strah za svoju bezbednost, a ujedno je predmetni događaj izazvao i uznemirenost građana, naročito zbog činjenice da se dogodio u osnovnoj školi - saopštilo je Treće osnovno javno tužilaštvo.

Nju će danas saslušati javni tužilac:

- Svesno učestalosti napada na prosvetne radnike, Treće OJT u Beogradu će predlagati najstrože sankcije i na taj način uticati na bezbednost svih građana i očuvanje obrazovnih institucija.


Majka nasilnik A. R. (Foto: Privatna arhiva)

Advokat Tamara Radojčić


Preti joj do pet godina zatvora

Advokat Tamara Radojčić kaže da u slučaju učiteljice iz OŠ "Jovan Dučić" tužilaštvo smatra da postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 KZ i krivično delo zlostavljanje i mučenje iz člana 137 KZ.

- Za krivično delo zlostavljanje i mučenje zaprećena je kazna zatvora, za osnovni oblik, do godinu dana. Za teži oblik ovog dela je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Kada je reč o krivičnom delu ugrožavanje sigurnosti zaprećena je za osnovni oblik novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Za teži oblik, ako je došlo do uznemirenja javnosti ili druge teže posledice - kazna je od tri meseca do tri godine. A u principu slučaj je ozbiljan i došlo je do uznemirenja javnosti.


Majka nasilnik A. R. (Foto: Privatna arhiva)

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da Ministarstvo pravde radi na promeni zakonika koja podrazumeva da se napad na osobu zaposlenu u obrazovnom sistemu tretira kao napadi na advokate. Razgovarala je i s napadnutom nastavnicom.

- Razgovor me je prilično uzdrmao i uznemirio iako sam po profesiji lekar, psihijatar. Plakala je zbog toga što se preispituje šta je ona to trebalo da uradi da ne dođe do incidenta i mislim da je psihički bol koji ona još uvek oseća apsolutno nadmašio onaj fizički koji je doživela.

Prema informacijama kojima Ministarstvo prosvete raspolaže, škole su postupile u skladu s propisima i odmah obavestile nadležne organe.

- Apsolutno osuđujem rušenje ugleda obrazovnog sistema, digniteta i dostojanstva nastavnika. Moramo oštrije sankcionisati ovakve situacije i više raditi na preventivi - rekla je ministarka.

Podsetimo, nastavnica biologije u OŠ "Jovan Dučić" napadnuta je juče fizički i verbalno, prilikom čega je zadobila više povreda, između ostalog i kontuziju grudnog koša. Do incidenta je došlo u popodnevnim satima, a nastavnica je kolima Hitne pomoći prevezena u bolnicu.


Pretučena nastavnica biologije  (Foto: Privatna arhiva)

Niz incidenata


Majka učenika koja ju je napala je bivša sportistkinja koja je i ranije bila poznata u školi po incidentnom ponašanju.

- Potiče iz porodice poznatog biznismena i sportskog radnika, i ta porodica je vrlo imućna - priča  jedan od roditelja čije dete ide u ovu školu.

Roditelji učenika OŠ "Jovan Dučić" pružili su punu podršku napadnutoj nastavnici.


(Foto: Jutjub)

Skandalozna odbrana oca uhapšene


Nastavnica je sve namestila, hoće odštetu

Otac uhapšene majke, uprkos svemu, tvrdi da je njegova ćerka nevina, te da je ceo slučaj "namestila" nastavnica.

- Kada se to sve desilo, došla su dva policajca i videla da ništa nije bilo, da je to bio verbalni duel. Mali je imao iz biologije dve trojke i četvorku, bila mu je potrebna trojka da bi bio odličan, a nastavnica mu je, ničim neizazvana, dala dvojku. I kada je ćerka tražila da idu kod direktora, nastavnica je prvo rekla da hoće, a onda, kada je ćerka izašla u hodnik, ova je rekla da neće da ide. Ćerka se vratila nazad i onda su se tu verbalno posvađale.

Mislim da je bilo neko grebanje po rukama i da je ćerka tu prošla gore od nastavnice - rekao je otac i dodao da nastavnica "verovatno želi neku odštetu", ali da će je oni pravno goniti i da će se istina saznati.


- Ovo nije prvi put da majka ovog učenika izaziva incidente u našoj školi. Pre nekoliko meseci svi smo bili svedoci njenog neprimerenog ponašanja na roditeljskom sastanku, kada je izvređala i verbalno napala tadašnjeg razrednog starešinu iz razloga što joj se odmah nije javila na privatni broj telefona kada ju je pozvala u toku radnog vremena (nastave), gde nedugo zatim razredni starešina napušta odeljenje i prelazi da radi u drugu školu - navodi se u saopštenju i dodaje da roditelji očekuju hitnu reakciju svih nadležnih institucija:

- Roditelji, a i deca, u su opravdanom strahu od mogućih reakcija u slučaju postojanja bilo kakvog "nezadovoljstva" ove majke ili njenog deteta. Ne želimo da strahujemo za bezbednost svoje dece, kao ni za živote onih koji su im tokom školovanja drugi roditelji, a to su njihovi nastavnici - saopštili su roditelji koji su ovim povodom najavili da će u toku jučerašnjeg dana organizovan skup u dvorištu škole kao vid podrške nastavnici.

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od Dr Miggyy u 15.06.2024 19:57:49 h
     0 
VLASTI, VRATITE AUTORITET U PROSVETI! Vlasti od predsednika, preko ministara, policije, tužilašta moraju da vrate autoritet nastavničkog osoblja u osnovnim, srednjim i visokoškolkim ustanovama. Šta se to dešava kod nas da roditelji i đaci biju nastavnike. Ako se ova nebuloža nastavi, ukinite školstvo, pa neka nepismen narod ide ko ovce i goveda, drugo i ne zaslužuje. Ukoliko to ne želite, vratite autoritet nastavnika. Ranije za nedisciplinu i neznanja đaci dobijali batine, možda umerenije, nego
od Dr Miggyy u 15.06.2024 21:07:46 h
     0 
Nastavak: možda umerenije, nego što sada dobijaju nastavnici. Molim vlasti da bez oklevanja vrate obrazovanje tamo gde mu je disciplina i mesto. Nastavničko osoblje je dovedeno do prosjačkog štapa. Moji nastavnici i profesori nosili su odela sa kravatama, a sada su sa potrcanim farmerkama i eto gde pada autoritet.