Glas Javnosti

DANAS POČINJE PETROVDANSKI POST: Kako treba da izgleda trpeza i koja pravila se obavezno poštuju?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako se posti Petrovdanski post - duhovno i telesno!

Petrovdanski post počinje prvog ponedeljka nakon Duhovske nedelje, odnosno 20. juna 2022. godine. Naziva se još i Petrovski post, a praktikuje se sve do Petrovdana koji se obeležava 12. jula - praznika koji je posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Kada će početi Petrovdanski post zavisi od datuma kada se proslavlja Vaskrs, ali se uvek završava na Petrovdan. On najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest sedmica, prenosi Stil magazin.
Kroz post se vernici uzdržavaju od hrane životinjskog porekla, kako bi se pročistilo telo, ali to nije jedini cilj. Najvažniji je duhovni post koji podrazumeva uzdržavanjem od loših misli, reči i dela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primer potom sledili Bogorodica i apostoli. Vernici tokom posta se trude da ispoštuju oba pravila - i duhovni i telesni post.

Za vreme njegovog trajanja ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste na vodi.

Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Sv. Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.Post predstavlja pročišćenje duše i tela, odnosno pripremu za Sveto Pričešće. Važno je da se tokom posta oslobodimo tereta, negativnosti, svega onog što je loše po našu dušu i zdravlje, a u sebi probudimo mir, zdravlje i harmoniju sa Bogom.

Petrovdan je praznik za koji se vezuju razni radosni običaji, a jedan od najlepši je darivanje dece jabukama.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR