Glas Javnosti

DA SE SMRZNEŠ: Oko 40 odsto roditelja ne prevozi decu automobilima na propisan način

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prošle godine podneto oko 4.200 prekršajnih prijava roditeljima i vozačima koji nisu decu prevozili na bezbedan način

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a, pukovnik Slaviša Lakićević izjavio je danas da oko 40 odsto roditelja u Srbiji ne prevozi decu automobilima na propisani način i da statistika pokazuje da svake godine ima sve više prekršajnih prijava za nebezbedno i nepropisano prevoženje najmlađih.

On je za Tanjug kazao da je prošle godine podneto oko 4.200 prekršajnih prijava roditeljima i vozačima koji nisu decu prevozili na bezbedan način. 


"Ovaj podatak nam govori da moramo još mnogo da radimo na unapređenju bezbednosti dece u vožnji. To nam je i jedan od glavnih ciljeva strategije bezbednosti saobraćaja do 2030. godine", rekao je Lakićević.

On je naglasio da je i prioritet u radu saobraćajne policije i MUP-a da do 2030. bude nula poginule dece u saobraćaju.

Prema rečima Lakićevića, u Srbiji je tokom prošle godine pogino desetero dece, a prethodnih godina je bilo čak i 12 smrtnih slučajeva godišnje.

"Prosečno, od 2019. do ove godine u saobraćaju na našim putevima, gine desetoro dece, što opet govori da moramo da se zapitamo šta je to s nama, šta je to sa ljudima, koji i dalje, pored svih naših apela i preventivnih, ali i represivnih aktivnosti u kontroli saobraćaja i dalje ne prevoze decu na propisan i bezbedan način", rekao je Lakićević tokom besplatne dodele 340 auto sedišta za mališane sa opštine Zvezdara, koje je obezbedila Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije u saradnji sa tom gradskom opštinom.

Lakićević je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, jer jedino tako može da se unapredi i bezbednost dece u saobraćaju.

On je naveo i podatak da da pojas na prednjem sedištu u Srbiji vezuje negde oko  80 odsto ljudi, a na zadnjem svega 16 odsto.


Najavio je i da će MUP u ovoj godini pokrenuti i nacionalnu kampanju za  bezbednosti saobraćaja u kojoj će se uključiti, pored svih subjekata bezbednosti saobraćaja, i brojni sportisti i javne ličnosti, kao i nosici državne vlasti kaoko bi se pomoglo da se promeni stav svih učesnika saobraćaja i unapredi poštovanje saobraćajnih propisa. 

Kako je rekao, kazne za neodgovorne roditelje i vozače koji prevoze decu automobilom na nepropisan način zavise od toga kako se deca prevoze, odnosno da su one ako se ne koristi sedište 5.000 dinara, ukoliko se prevozi dete na mestu koje nije predodređeno za sedenje sankcija je od 100 do 120 hiljada dinara, a ukoliko prevozite dete na prednjem sedištu ona je od 20 do 40 hiljada dinara i od pet do sedam kaznenih poena za vozače.

Lakićević je dodao i da se piše i novi zakon o bezbednosti saobraćaja, da bi on trebalo da bude završen do kraja ove kalendarske godine i da će u njemu neke sankcije biti pooštrene.

"Mi smo prošle godine podneli istorijski najveći broj sankcija - 1.401.000 prekršenih prijava za neodgovorne učesnike u saobraćaju, ali opet nismo imali rezultate kako je očekivano. Naravno rezultat je bio bolji nego godinu dana pre, jer smo imali  53 manje izgubljenih života nego 2022. Imali smo i manje nezgoda i manje povređnuih lica i stradale dece", rekao je Lakićević.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR