Glas Javnosti

HAOS U BRISELU: Poljoprivrednici blokirali sedište EU, gori ispred zgrade Evropske komisije (VIDEO, FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Nezadovoljni poljoprivrednici uputili su se u četvrtak ujutru u Brisel, formirajući konvoj na traktorima kako bi izrazili protest zbog visokih cena, prekomerne regulacije i birokratije liderima Evropske unije na predstojećem samitu posvećenom diskusiji o pomoći Ukrajini.

Žan Fransoa Riker, farmer iz južne Belgije, izrazio je očekivanje da će se na protestu okupiti između 1.000 i 1.400 vozila, ističući da će to biti miran skup bez namera rušenja, samo sa ciljem izražavanja nezadovoljstva.

Poljoprivrednici su naglasili da je njihov protest miran i da mere bezbednosti nisu na najvišem nivou.


Ipak, neki od onih koji su tokom noći ostali u prestonici Belgije rano ujutru su zapalili slamu i gume ispred zgrade Evropskog parlamenta.

Prethodno su blokirali puteve širom Belgije, Nemačke, Francuske i Italije, pokušavajući da poremete trgovinske tokove u velikim lukama i na drugim ekonomskim rutama.


Njihovi protesti imali su direktni uticaj na Brisel, što je u sredu rezultiralo objavljivanjem planova Evropske komisije koji uključuju zaštitu poljoprivrednika od jeftinog uvoza iz Ukrajine tokom rata, kao i omogućavanje korišćenja dela zemlje koja je bila neiskorišćena zbog ekoloških razloga.


Iako planove treba da odobre 27 država članica EU i Evropski parlament, oni se smatraju simboličnim ustupkom evropskim poljoprivrednicima.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič izrazio je spremnost da sasluša poljoprivrednike, ističući da se trenutno bave važnim temama za njih.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR