Glas Javnosti

ČULA SE GRMLJAVINA MOTORA: 23 godine od herojske pogibije pukovnika Milenka Pavlovića, seo u avion i sam krenuo na NATO lovce (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Na današnji dan navršava se 23 godine od herojske pogibije potpukovnika Milenka Pavlovića komandant 204. lovačkog avijacijskog puka, koji je 4. maja 1999. poleteo sam u susretu gomili lovaca F-16 koji su kidisali na tadašnju SR Jugoslaviju.

Tog četvrtog maja pre 20 godina u 7.06 sati Operativni centar protivvazdušne odbrane dao je pripravnost broj 1 za jedan MiG-29 na Batajnici i još jedan MiG-29 koji se nalazio na aerodromu Surčin.

U pripravnosti na Batajnici bio je major Ivan Sitar koji je čekao znak za poletanje, a na Surčinu major Ljubomir Đurđević.


U 11 časova majora Sitara na letelici zamenio je major Dragan Vladisavljević (kasnije general i načelnik Vojne obaveštajne službe). Posle sat vremena u 12.05 časova Operativni centar Korpusa Protivvazdušne odbrane dao je signal za vazdušnu opasnost, a u 12.07 naređeno je poletanje. Međutim, radio - veza na avionu L-18 je iznenada otkazala, pa je major Vladisavljević izašao da promeni avion.


U međuvremenu sa komandnog mesta došao je lično komandant 204. lovačkog avijacijskog puka potpukovnik Milenko Pavlović. On je došao do drugog aviona evidencijskog broja 18109, pokreće motore i sa MiG-29 poleće u 12,37 časova.


Tokom leta aktivno ga navodi na neprijateljske letelice jedinica VOJIN ( Vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje). Od momenta poletanja sa aerodroma, njegov let je bio najavljen i kod raketaša 250. raketne brigade. Potpukovnik Pavlović svojom letelicom stigao je do rodnog Valjeva na visini od 3.000 metara.

Valjevci svedoče da se avioni nisu videli, ali da se čula grmljavina motora. Nije bilo kao do tada, da nadlete i izbace bombe. Nisu slutili kakva se drama odigrava na nebu. Sve dok nisu čuli eksploziju i ugledali delove zapaljenog aviona kako pada i pomislili da je oboren avion NATO.


Ushićenje se ubrzo pretvorilo u tugu.

U 12.47 sati se više ne čuje na radio vezi. Oko 13.20 časova stigla je vest da je potpukovnik Milenko Pavlović oboren u rejonu Valjeva iznad sela Petnice, posle kratke borbe sa dva američka lovca F-16CJ i da je poginuo.


Pogibija potpukovnika Pavlovića desila se na dan kada je davan 40 -dnevni pomen pilotu majoru Zoranu Radosavljeviću, koji je poginuo 26. marta posle duela sa četiri američka lovca F-15C, koji su na njega i njegovog kolegu ispalili rakete AIM-120 AMRAAM. Tom prilikom pilot major Slobodan Perić je preživeo i spustio se kod Ugljevika u Republici Srpskoj.

Posle pogibije komandanta, pukovnika (vanredno unapređen) Milena Pavlovića, snage 204. avijacijskog puka do kraja rata nisu upotrebljavani u sistemu protivvazdušne odbrane.

Pukovnik Milenko Pavlović za svoje delo nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom. Svake godine 4. maja u znak sećanja na Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka, njegove kolege, rodbina i poštovaoci polože vence na spomenike u Valjevu i selu Bujačić, gde je pao njegov avion, piše Kurir.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od maya elijah u 08.05.2022 21:33:15 h
     0 
Želim se zahvaliti DR Alabi, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu on vam može pomoći da to riješite, možete ga kontaktirati direktno na -Email- dralaba3000@gmail.com, možete mu poslati i Whatsapp/viber na ovaj broj 1(425) 477-2744. on je prava osoba da vam pomogne oko vašeg bračnog problema, želim vam sve najbolje.
od maya elijah u 08.05.2022 21:32:08 h
     0 
Moje ime je Shira elijah, dijelim ovo na svjetskoj bazi na svojoj istinitoj životnoj priči, želim da svijet zna za dr. Alaba super covjek koji je mocan i pošten,imala sam problema sa mužem i on se razveo od mene,samo zato što nisam imala dijete za njega nakon 9 godina braka i svugdje tražim pomoć,znam da bi mi netko mogao pomoći i pogledajte sam oglas na internetu koji je podijelila jedna gospođa koja govori o dr. Apati. Za primjer kako je dobio pomoć od njega u roku od 24 sata, brzo sam kontakt