Glas Javnosti

POGINULO 1.300.000 VOJNIKA: Kada bismo po minut ćutali za svakog Srbina stradalog u Prvom svetskom ratu, ne bismo progovorili 2 godine i 138 dana!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tokom rata Srbija je izgubila, prema nekim procenama, između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60 odsto muške populacije.

Ako se uzme u obzir da je u ovom krvavom ratu stradalo skoro 1.300.000 Srba to bi značilo, da ukoliko želimo svakom junaku posebno da odamo počast i priznanje za njihovu borbu u vidu minuta ćutanja, da bismo neprekidno morali da ćutimo dve godine i 138 dana.


Foto: Društvene mreže

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu u Srbiji simbolizuje cvet Natalijina ramonda, nazvan po kraljici Nataliji Obrenović. Nežni, bledoljubičasti cvet sa imenom kraljice poznat je po svojoj neverovatnoj izdržljivosti i pod nadimkom "cvet feniks", jer, čak i kad se potpuno osuši, može ponovo da oživi kada se zalije. Ponovno rađanje povezuje se sa činjenicom da je i Srbija uspela da "stane na noge" nakon iscrpne borbe.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR