Glas Javnosti

POKRENUO JE VELIKI RAT, A NJEGOVA ZADNJA PORUKA ODZVANJA PLANETOM Poslednje pismo Gavrila Principa

Društvo
Autor: Glas javnosti

Bio je mladić kog je upamtila cela planeta, a na samrti je tražio oproštaj samo od roditelja.

Gavrilo Princip, revolucionar i član družine pokreta Mlada Bosna, poznat je celome svetu kao čovek koji je pokrenuo Prvi svetski rat izvršivši atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju 28. juna 1914. godine.


Osećajući dolazak mladog prestolonaslednika kao pretnju i provokaciju, među revolucionarima se javila ideja da ubiju Franca Ferdinanda. Prema prvobitnom planu izabrano je šest atentatora, od kojih četvorica nisu uradili ništa prilikom prvog prolaska carske kolone u Sarajevu. Tek po povratku kolone Princip je pucajući iz pištolja usmrtio prestolonaslednika i njegovu suprugu Sofiju Hotek.


Austrougarskoj vlasti ovo je bio povod da proglasi rat sa Srbijom. Učesnici atentata su pohapšeni i osuđeni. Budući da je bio maloletan kada je izvršio atentat, Princip nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, već su mu dodelili 20 godina robije. Uoči same presude Princip je napisao svoje poslednje pismo koje je uputio roditeljima. Pismo je poslato iz Sarajeva 25. oktobra 1914, u celosti prenosi kutak.net:

Dragi Roditelji,

Pre svega Vas molim da mi oprostite na velikoj nesreći i žalosti, koju sam Vama naneo. Ja sam inače zdrav, no to ne znači ništa, da li sam bolestan ili mrtav - to mi je potpuno radi mene, svejedno - ali meni je jedino žao Vas i celoga naroda, zbog nesreće koja ga je snašla. Meni i mojim nesrećnim drugovima već je rasprava svršena, a u četvrtak će nam se proglasiti osuda.



Kakva će biti ne znam, ali bih najvoleo da me na smrt osude. Ne mogu Vam pisati o svojim duševnim mukama, no to Vam i ne treba znati. Kako sam rekao - oprostite mi i pomirite se sa tim da mene više nema, a ja Vas volim i ljubim iznad svega srca i duše. Gledajte na svaki način da Nikicu školujete. Više ništa, nego bezbroj poljubaca Vama i svima koje poznam. Mnogo Vas voli i poštuje

Vaš sin,
Gavrilo


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR