Glas Javnosti

BASTION SRPSTVA I ČUVAR KULTURNE BAŠTINE! U Manastir Visoki Dečani po duhovni mir dolaze i Albanci

Društvo
Autor: Glas javnosti

Manastir Visoki Dečani od početka pandemije, posećuje mnogo manje ljudi, ali uvek ima vernika.

Manastir posećuju vernici iz okruženja, iz Prizrena, Peći, okolnih mesta, kao i pripadnika međunarodnih misija koji obavezno dolaze da se uvere u velelepnost manastira ali i Albanaca, bračnih parova, roditelja sa decom, prenose Večernje Novosti.

Kako se navodi ni stalni napadi onih koji bi da izbrišu tragove svega srpskog na Kosovu, ni epidemija korone, ni brisanje manastira sa "Gugl" mape, nisu i neće od posete odvratiti one koji hoće da osete duhovni mir i lepotu kakvu retko gde mogu da osete i vide, poručuju monasi koji molitvom brane jednu od najvećih naših svetinja.

“Iako su Albanci i njihovi predstavnici uglavnom neprijateljski nastrojeni prema svetinji, spas od bolesti ovde često traže i oni, bilo mlađi ili stariji, a o čemu svedoče gotovo svakodnevni dolasci", kaže mladić koji je u manastiru na ispomoći oko svakodnevnih zaduženja.

Iako na prilaznom parkingu manastiru više nema toliko automobila kao ranije, i dalje stoji punkt Kfora, i vojnik koji traži dokumenta, daje propusnicu sa kojom se može ući u svetinju koja odiše mirom i harmonijom sa okolnom prirodom.

"Visoki Dečani su na nas zaista ostavili poseban utisak, opčinjava mir koji vlada čitavim ovim prostorom, a blagodat osetiš čim kročiš. Ovaj manastir je bastion srpstva i svedok svih promena na KiM. Simbol i čuvar kulturne baštine", kažu posetioci.

Monasi su u Visokim Dečanima sem molitvom i bogosluženjima, zauzeti i drugim, mnogobrojnim poslovima na manastirskom imanju. Rade na uređenju dvorišta, unutrašnjosti crkve, manastirskog konaka, a svetinja ima i svoju ekonomiju.

Pored životinja koje čuvaju - ovaca, koza, obrađuju imanje i voćnjake. U manastirskoj prodavnici mogu da se kupe lozova i rakija od jabuke, kao i čuveno dečansko vino, kačkavalj i drugi proizvodi. Prave monasi i različite meleme, ali i sokove kojima ugoste posetioce.

Visoki Dečani bili su od 1999. godine bezbroj puta na meti napada lokalnih Albanaca. Osim oružanog napada u junu 1999, manastir se u februaru i junu 2000. godine našao na meti minobacačkih napada. Inače, ugledna evropska nevladina organizacija za kulturnu baštinu "Evropa nostra" uvrstila je 8. aprila 2021. ovu svetinju sa liste Uneska, kao jednu od sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR